Publicitate

Agricultura

Publicitate


“Bunastarea producatorilor agricoli este fundatia pe care se construieste prosperitatea industriei si dezvoltarea comertului interior si exterior." Este vorba, desigur, despre agricultura subventionata.
O scurta privire pe harta lumii ne arata cu maxima precizie faptul ca tarile care subventioneaza agricultura sunt considerate bogate si prospere, pe cand tarile in care ramura agricola este neglijata de guvern, sunt considerate sarace ori, si mai rau, lumea a treia.
- Este ramura agricola atat de importanta in economia unei tari incat sa determine bunastarea ori saracia cetatenilor acelei tari?

- Ce importanta are subventionarea agriculturii si de cate ori este necesar sa fie subventionat un produs pentru ca subsidiile sa fie eficiente adica, sa produca rezultate benefice pentru cetateni?

Aceste doua intrebari sunt legitime si importante. Sa ne mentinem strict in sfera realitatii. Sa luam un exemplu edificator: Un balot de bumbac produs in Sudan este mai scump, la bursa de marfuri, decat aceeasi cantitate de bumbac produsa in SUA.

Fermierul sudanez impreuna cu familia lui traieste o luna cu suma de 100 dolari. Fermierul american, cheltuie suta de dolari cand face un plin de benzina la automobilul personal. Comparand cele doua situtii se desprinde firesc intrebarea: Cum este posibil ca bumbacul produs in SUA sa fie mai ieftin decat cel produs in Sudan cand cheltuielile fermierului american sunt de mii de ori mai mari decat ale muncitorului sudanez?

Raspunsul la aceasta intrebare este unul singur: Fermierul american este subventionat de guvernul tarii sale. Sistemul este simplu si eficient. Cand intocmeste formularul de taxe, o data pe an, fermierul american isi inscrie toate cheltuielile avute cu productia in anul respectiv. Aceste cheltuieli fiind cu mult mai mari decat veniturile obtinute din vanzarea bumbacului, sunt acoperite de un cec pe care fermierul il primeste de la guvern.

Acest sistem permite reluarea ciclului de productie, protejeaza producatorul si ofera pietei produse agricole la preturi accesibile pentru populatie.

In fapt, orice produs agricol provenit din tarile occidentale este subventionat de sapte ori adica, producatorului i se ramburseaza de sapte ori costul productiei. Aceaste este realitatea, nevazuta insa, caci trebuie ferita de intelegerea oamenilor. In locul ei, capitalismul substituie o frazeologie gaunoasa, avand ca scop sa produca intimidare, confuzie si sentimente defetiste:

- Ca in tarile sarace oamenii nu muncesc.

- Ca tarile sarace nu dispun de tehnologie avansata

- Ca in tarile sarace nu se folosesc soiuri si seminte modificate genetic, etcetera, etcetera.

Referitor la Romania

Tara noastra fiind membra UE, normal ar fi ca guvernul roman sa puna in aplicare planuri realiste pentru subventionarea la nivelul necesar a agriculturii. Punctul de plecare in redresarea situatiei este elaborarea unei legi care sa interzica strainilor cumpararea de terenuri agricole si sa garanteze proprietatea agricola indiferent de marimea imprumutului sau a datoriei la banca. Aceasta garantie a statului insotita de subventiile necesare ar determina micii proprietari sa-si asocieze terenurile in cooperative de productie, fapt ce ar avea efecte economice favorable atat pentru proprietari loturilor agricole cat si pentru intreaga populatie a tarii.

Din pacate insa, situatia agriculturii in tara noastra este alarmanta. Locuitorii satelor fiind si ei martori la jefuirea sistematica a tarii, sunt constienti de pericolul de a-si pierde terenurile. Ei prefera sa lucreze pamantul cu mijloace mai putin avansate dar sa fie proprietari.(Este preferabil de asemenea sa nu cultivi pamantul decat sa te indatorezi la banca si sa nu poti plati, situatie in care banca iti confisca proprietatea).

La randul lor, jefuitorii, siguri pe ei caci detin toate parghiile inselaciunilor, asteapta nerabdatori ca micii proprietari sa cedeze sub greutatea lipsei de bani. Este evident un cerc vicios, creat de guvernanti astfel ca pamantul tarii sa fie instrainat, asa cum s-a petrecut cu obiectivele industriale si turistice.


Sursa: cuvant cenzurat.rontpress.roPublicitate
Sesizeaza neregula