Publicitate

Alessandro Volta

Publicitate

Alessandro Volta inventator (n.18 februarie 1745, Como, Italia - d.5 martie 1827, Camnago langa Como), fizician italian, a inventat pila electrica, iar numele sau a fost dat unitatii de tensiune electrica (volt).

Date Biografice

Alessandro Volta s-a nascut in orasul italian Como, intr-o familie nobila. Studiaza in scolile publice din orasul sau, intrand apoi, in 1758, la colegiul iezuit. De la varsta de 14 ani incepe sa fie atras de stiinta si refuza sa urmeze cariera bisericeasca, o traditie in familia sa. În anul 1769 publica prima sa lucrare despre electricitate (un subiect stiintific "la moda" in vremea sa) - De vi attractiva ignis electrici - care atrage atentia asupra sa si il ajuta sa obtina postul de profesor de fizica la liceul din Como, unde a activat intre anii 1774-1779.

În paralel cu activitatea de profesor isi continua studiile si experimentele, devenind cunoscut in domeniu, iar in anul 1779 obtine numirea in functia de profesor la Universitatea din Pavia, unde isi continua munca in domeniul electricitatii si face o serie de inventii revolutionare, care ii aduc importante distinctii, printre care medalia Copley (1791) a Royal Society din Londra al carui membru era, Legiunea de onoare si altele.


Publicitate
Sesizeaza neregula