Publicitate

André Marie Ampére

Publicitate

André-Marie Ampère (20 ianuarie 1775 – 10 iunie 1836), a fost un fizician si matematician francez. Este considerat unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului.

Face studii privind interactiunea reciproca a curentilor si magnetilor, apoi a curentilor asupra campului magnetic al selenoidului. Stabileste expresia matematica a fortei electrodinamice (1820). De asemeni a determinat configuratia curentilor asupra campului magnetic al selenoidului, stabilind regula de fixare a sensului liniilor de camp.

Introduce notiunea de curent electric si tensiune electrica.

Explica magnetismul corpurilor printr-o ipoteza care arata ca forma curentilor moleculari este presupusa a fi circulara.

Prin legea circuitului magnetic sau legea circuitala a lui Ampère, stabileste prima teorie a electromagnetismului si introduce notiunile de electrostatica si electromagnetism. Aceasta lege stabileste legatura dintre campul magnetic si curent.

Inventeaza galvanometrul, aparatul cu care pot fi masurate tensiunile electrice si curentul electric. Inventeaza de asemeni un electromagnet si impreuna cu D.F.J. Arago realizeaza in 1820, primul aparat telegrafic.

Galvanometru

În domeniul matematicii si mecanicii a studiat ecuatiile derivate partiale. Aplica calculul varitional in probleme de mecanica.

Încearca spre sfarsitul vietii o lucrare de filozofie a stiintei care ramane neterminata.

În fizica ca cinstire adusa contributiei sale, unitatea de masura a curentului (I) se numeste Amper (A).

Publicitate
Sesizeaza neregula