Publicitate

Antrax

Publicitate


Antraxul este o boala potential fatala data de bacteria Bacillus anthracis. Aceasta bacterie produce sporii care raspandesc infectia. Sporii sunt bacterii in repaus. La fel ca semintele plantelor, sporii nu se activeaza pana nu germineaza.
Antraxul este rar la oameni in afara situatiei in care este raspandit in mod intentionat. Antraxul apare la vite, cai, oi si capre. In antecedente sunt mentionate infectii cu antrax in America de Nord la persoane care lucrau cu animale, ca veterinarii si fermierii.
Oricum, in prezent infectiile cu antrax sunt rare la animalele din America de Nord, datorita programului de vaccinare a animalelor. In 2001, populatia a devenit ingrijorata dupa ce au aparut 22 de cazuri de antrax in S.U.A. ca rezultat al bioterorismului. In majoritatea cazurilor au fost afectati functionari ai serviciului de posta si jurnalisti, care erau expusi sporilor de antrax la manipularea scrisorilor.
Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infectii cu antrax:

- antrax cutanat, printr-o leziune a pielii

- antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate

- antrax orofaringian (regiunea posterioara a cavitatii bucale), prin ingestie de alimente contaminate

- antrax respirator, prin inhalarea sporilor.

Dintre cele patru forme antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent.

Cauze

Antraxul este produs de o bacterie numita Bacillus anthracis. Singura modalitate de a face antrax este prin expunerea directa la sporii bacterieni prin , prin ingestia alimentelor contaminate sau prin inhalarea sporilor din aer. Exista posibilitatea ca o leziune deschisa sa fie sursa transmiterii antraxului de la o persoana la alta, dar aceasta metoda de transmitere este rara. Persoanele care vin in contact cu persoane infectate sau care prezinta boala, nu trebuie imunizate sau tratate, numai in cazul in care au fost expuse la aceeasi sursa de infectie.

Nu toate persoanele expuse la antrax vor face boala. Totusi medicii vor trata persoana respectiva pentru a preveni infectia, in cazul in care aceasta a fost expusa la sporii de antrax.

Antraxul cutanat este raspandit prin contact direct cu sporii de antrax, ce ajung pe tegumente sau pe o leziune a mainilor, degetelor, fetei. Jumatate din cazurile de infectiile din SUA in 2001 prin atacuri bioteroriste au fost cutanate.

Antraxul gastrointestinal si orofaringian este raspandit prin consumul de carne contaminata. Astfel de cazuri au aparut in zonele in curs de dezvoltare ca Asia, Orientul Mijlociu si Africa dar nu in America de Nord.

Antraxul respirator se transmite cand o persoana inhaleaza sporii. In antraxul respirator, cel mai mic spor poate patrunde in caile respiratorii, se multiplica si intra in sistemul circulator sanguin. Din acest moment boala este in perioada activa si este foarte dificil de tratat. Acest poces are loc in cateva zile pana la cateva saptamani.

Simptome

Perioada medie de pentru antrax este de pana la 7 zile dar poate lua 60 de zile sau mai mult pana la aparitia simptomatologiei. Simptomele depind de tipul de transmitere a infectiei.

Alte simptome pot fi:

- ganglioni limfatici mariti in apropiere de zona cu leziunea cutanata

- febra

- migrene (dureri de cap)

- un sentiment de disconfort.

Antraxul cutanat

Antraxul cutanat apare de obicei cand sporii bacteriei ajung pe o leziune a tegumentelor.

Antraxul cutanat are urmatoarele caracteristici:

- infectia pielii apare ca o mica, cu sau fara prurit (mancarime), asemanatoare cu muscatura de insecta sau paianjen

- in una pana la doua zile se transforma intr-o bula plina cu un lichid, de aproximativ 1 cm pana la 3 cm in diametru

- in 7 pana la 10 zile apare un punct negru in mijlocul leziunii, inconjurat de o zona rosie si edematiata (infiltrata cu lichid seros); bula este de obicei nedureroasa; pot aparea mai multe bule in diferite stadii

Antraxul gastrointestinal

In S.U.A. nu s-au gasit cazuri confirmate de antrax gastrointestinal. Aceasta forma de antrax apare dupa consumul de carne contaminata cu bacteria care da antrax. Antraxul gastrointestinal poate fi mai grav decat antraxul cutanat dar poate fi tratat eficient prin administrarea prompta de antibiotice.

Netratat, antraxul gastrointestinal duce la:

- ulcere la baza limbii sau amigdalelor

- angina faringiana

- inapetenta (lipsa poftei de mancare)

- voma

- febra.

Aceste simptome sunt urmate de:

- dureri abdominale

- voma cu (hematemeza)

- scaun diareic cu sange.

In doua pana la patru zile dupa aparitia acestor simptome, apare (lichid in abdomen) iar socul si decesul survin peste 2 pana la 5 zile.

Antraxul respirator

Antraxul inhalator are ca sursa cea mai grava forma de expunere. Perioada de incubatie pentru aceasta forma poate fi 60 de zile sau mai mult, dar de obicei este de 2-3 zile.

Simptomele de debut pot include:

- angina faringiana

- subfebrilitati

- febra musculara.

Simptomele se pot accentua rapid in doar cateva zile pana la:

- dificultati la respiratie (dispnee)

- soc, care poate aparea rapid

- meningita care apare frecvent.

Decesul poate surveni in 24 pana la 36 de ore dupa aparitia acestor complicatii. Simptomele respiratorii pot mima o pneumonie.

O data ce boala se agraveaza este dificil de tratat si supravietuirea este mica. Antraxul inhalator nu este contagios. Aceasta forma de antrax apare dupa inhalarea sporilor de antrax din aer. Acest tip de contaminare este foarte rar.

Simptomele antraxului inhalator pot semana cu cele ale gripei, in afara de acestedoua diferente:

- senzatia de lipsa de aer, care apare in infectiile cu antrax dar nu este frecventa in gripa

-rinita abundenta, care apare des in gripa si nu este frecventa in antrax.

Antraxul orofaringian

Aceasta forma este cea mai rara. Perioada de incubatie este de una pana la sapte zile.

Simptomele de debut sunt:

- febra

- ganglioni limfatici mariti ai zonei cervicale

- angina faringiana severa

- dificultati la inghitire (disfagie)

- ulcere la baza limbii.

Pe masura ce infectia progreseazasi edemele cresc, respiratia poate deveni dificila.


Sursa: cuvant cenzurat.sfatulmedicului.roPublicitate
Sesizeaza neregula