Publicitate

Armata din teracota

Publicitate


Mausoleul primului imparat al dinastiei Qin, situat in partea vestica a Chinei, este unul din mormintele imperiale de cea mai mare amploare, cu structura cea mai complicata si continutul cel mai bogat din lume. Groapa funerara in care se afla armata din teracota se poate compara cu piramidele din Egipt, fiind apreciata drept cea de-a 8-a minune din lume. Imparatul Qin Shihuang cu numele de Ying Zheng (anii 259-210 inaintea erei noastre) a fost primul imparat al societatii feudale din China. El a fost un personaj istoric asupra caruia aprecierile posteritatii sunt disputate si diversificate. A realizat pentru prima data in istoria Chinei unificarea tarii, a adoptat o serie de masuri menite sa promoveze dezvoltarea societatii, economiei si culturii, a impus o moneda unica si a realizat o uniformizare a limbii scrise si unitatilor de masura lungime, greutate si volum. El a construit Marele Zid Chinezesc pentru apararea de invaziile triburilor nomade dinspre nord. Toate acestea l-au facut pe Qin Shihuang un om de stat cunoscut in istoria Chinei.
A incinerat scrierile care nu-i placeau
Pe de alta parte, primul imparat al dinastiei Qin a fost foarte crunt si odios. Pentru a inchista ideile oamenilor, el a dat ordinul de a incinera scrierile care nu corespund vointei sale de dominatie si de a-i ingropa pe intelectualii cu vederi diferite fata de cele ale sale, cu scopul de a mentine dominatia dinastiei Qin. In perioada dominatiei sale, el a mobilizat mari forte umane si materiale la construirea palatului si a mausoleului sau. Lucrarea de constructie a mormantului a inceput la putin timp dupa incoronarea sa si reunificarea tarii. 700 de mii de lucratori au participat timp de aproape 40 de ani la lucrarile de constructie a acestui obiectiv, care nu se terminasera nici la moartea imparatului. Maosoleul ocupa o suprafata de 56,25 kmp in Muntii Lishan din suburbia orasului Xihan, capitala provinciei Shanxi. Baza maosoleului are o forma patrata, cu o lungime sud-nord de 350 m, o latime est-vest de 345 m si o inaltime de 76 m. Mausoleul are o forma piramidala. Arheologii chinezi au descoperit ca in imprejurul mormantului principal se gasesc peste 500 de gropi sau morminte funerare. Printre gropile funerare exista unul in care se afla care de razboi si cai din bronz, infatisand aspecte din deplasarile imparatului, si gropi cu soldati din teracota, infatisand o puternica armata cu un efectiv de un milion de soldati, de care dispunea primul imparat al dinastiei Qin.

Descoperita din greseala

Armata din teracota, apreciata drept cea de-a 8-a minune din lume, a fost descoperita, din intamplare, in 1974, cand satenii sapau un put si au scos la iveala niste cioburi de ceramica. Ei nu cunosteau valoarea lor si doreau sa le vanda. Vazand aceste cioburi de ceramica, un arheolog si-a dat seama ca au o valoare inestimabila si a raportat departamentului cultural al judetului. Astfel au fost scoase la iveala aceste figuri de militari si cai. Pana in prezent au fost exhumate circa 500 de figuri militari din ceramica, 18 care de razboi din lemn si peste 100 de cai din ceramica. Figurile din ceramica au o inaltime naturala de circa 1,80 m, cu o expresie autentica, intruchipand inaltul nivel al artei sculpturii din dinastia Qin. Armata din teracota a dinastiei Qin este apreciata si admirata de popoarele lumii. Multi vizitatori straini au venit in China in special pentru a o vizita, fostul presedinte american Ronald Reagan calificand-o drept o minune mareata a omenirii.

Dorea sa conduca si dupa moarte

Pentru ca nivelul arheologic nu a ajuns inca la un nivel corespunzator, Guvernul chinez nu are deocamdata planul de a face sapaturi arheologice la mormantul principal al imparatului in scopul de a-l proteja. In ultimii ani au fost descoperite din gropile funerare peste 50.000 de relicve istorice importante, printre care cai si carute din bronz. Corpurile cailor si carutelor sunt din bronz, dar unele piese ornamentale sunt din aur, argit. Piesele sunt legate mecanic. Marimea cailor si carutelor este jumatate din cea naturala. Ele redau aspectele de deplasare a imparatului cu cai si carute.

Din obiectele exhumate din gropile funerare si din cartile de istorie se poate constata ca mausoleul lui Qin Shihuang reprezinta o redare a imperiului Qin. Primul imparat dorea ca dupa moarte sa-si continue dominatia. Dar el nu a avut de unde sa stie ca la trei ani dupa moartea sa, dinastia Qin a fost rasturnata intr-o insurectie taraneasca. Cu toate acestea, mausoleul sau a ramas un monument de o amploare extraodrinara avand cele mai mari comori dintre toate mormintele imperiale din China si care reprezinta un martor al istoriei chineze de acum 2.000 de ani. Datorita valorii istorice deosebite, in 1987, mausoleul lui Qin Shihuang si armata sa din teracota au fost declarate de UNESCO patrinoniul cultural universal.


Sursa: cuvant cenzurat.9am.ro 
Publicitate
Sesizeaza neregula