Publicitate

Aspectele planetare

Publicitate

In astrologie, aspectele planetare ("relatiile" dintre planete) ocupa locul central in realizarea si analiza astrogramei, ele fiind definitorii pentru "modelarea" pe care o determina (prin combinarea si interactiunea influxurilor astrale specifice fiecarei planete) asupra caracterului si destinului fiintei umane. Împreuna cu celelalte elemente ale unei astrograme, aspectele planetare ne pot ajuta sa descoperim elemente deosebit de valoroase, care pot contribui din plin (daca sunt aplicate cu consecventa si perseverenta) la imbunatatirea si armonizarea intregii noastre vieti furnizandu-ne, de asemenea, adevarate "chei" ajutatoare (particularizate, proprii fiintei noastre individuale) in evolutia noastra spirituala.

Un aspect sau o relatie planetara reprezinta o anumita valoare a unei distante unghiulare intre doua planete, ce le pune intr-o relatie particulara. Unele asemenea aspecte sunt mai puternice decat altele, in sensul ca acea relatie dintre planete va influenta mai pregnant individul decat altele. Asemenea aspecte puternice se numesc majore, celelalte, mai subtile (care moduleaza mai fin psihicul uman) se numesc aspecte minore.

În principiu, pe o astrograma vom figura doar aspectele majore, dar este foarte util sa facem si calculul celorlalte aspecte, deoarece globalitatea lor contureaza tabloul psihic si comportamental complet al individului.

Aspectele se clasifica nu doar dupa intensitatea lor, ci si dupa modul cum influenteaza individul: exista aspecte benefice (sau conciliatoare, care reprezinta doua energii planetare orientate in acelasi sens) si aspecte dinamice (in care cele doua energii planetare sunt orientate in sensuri contrare – complementare – marcand domeniul in care individul trebuie sa depuna un efort mai insemnat pentru atingerea echilibrului si armoniei).

Nu trebuie sa consideram aspectele ca fiind valori fixe ale distantelor dintre doua planete. Ne putem imagina cele doua planete ca pe doua masini de curse, fiecare deplasandu-se cu o viteza proprie. Cand o masina se apropie de cealalta, ea va fi auzita de la o anumita distanta, inainte de a o ajunge pe aceasta si va fi auzita si un anumit timp dupa ce depasirea se va fi produs. La fel si planetele (deplasandu-se cu viteze diferite pe orbite proprii) isi vor simti reciproc influenta intr-un anumit interval unghiular inainte si dupa adoptarea unei pozitii precise (deci al unui aspect). Aceasta marja (interval) de toleranta in care aspectul respectiv ramane valabil se numeste orb al acelui aspect si este numarul de grade in plus sau in minus, pana la care planetele isi "simt" reciproc influenta, adica raman angajate in acel aspect.

Este necesar sa remarcam faptul ca o persoana trebuie sa aiba in horoscop si aspecte dinamice pentru a evolua. Altminteri, numai aspectele benefice – singure – pot conduce la o stare de pasivitate a individului, acesta complacandu-se in a rezolva cu usurinta toate sarcinile aparute in calea sa. Lipsa anumitor aspecte majore din astrograma, afecteaza individul dupa cum urmeaza:

- lipsa conjunctiilor aduce dificultati in concretizarea proiectelor, tendinte de dispersare si probleme de definire a scopurilor;

- lipsa sextilelor aduce dificultati in exprimare, in afirmarea capacitatilor mentale si de comunicatie. Acestea vor trebui neaparat dezvoltate!

- lipsa cuadraturilor denota dificultatea recunoasterii (identificarii) propriilor probleme, dificultatea individului de a intelege ce are de facut in aceasta existenta. El va trebui sa isi creeze propriile provocari pentru a evolua. O cuadratura confera o puternica motivatie interioara de a actiona;

- lipsa trigoanelor aduce necesitatea efortului suplimentar in orice actiune. Individul va trebui sa-si echilibreze raporturile cu altii si sa fie creativ;

- lipsa opozitiilor denota dificultati in observarea exacta a realitatii; individul este foarte subiectiv si nu are simtul realitatii, avand dificultati in a se face inteles si in a-i intelege pe ceilalti.

În astrograma natala pot exista si planete neaspetate. Acestea au o semnificatie aparte si vor fi prezentate intr-unul din articolele viitoare.

Publicitate
Sesizeaza neregula