Publicitate

Calutul de mare

Publicitate


Calutul de mare (Hypocampus hypocampus) apartine speciei pestilor, desi forma lui se deosebeste mult de acestia. Dar respira lafel, prin branhii, iar caracteristicile lui principale sunt asemanatoare cu ale pestilor. Aspectul de cal i-a dat numele de “calut de mare" .Traieste in preajma coralilor, printre algele de pe fundul marii, de care se agata cu coada. Aceasta este cea mai uimitoare specie de vietuitoare marine, fiindca masculul aduce pe lume “noii urmasi" ai familiei: femela depune circa 1500 de oua in punga pe care masculul o are in acest scop. Peste aproximativ 4-6 saptamani, masculul calut de mare aduce pe lume urmasii. Nasterea poate dura chiar si doua zile. Urmasii au doar un centimetru, dar seamana leit cu parintii. Desi sunt inca vulnerabili, puii pot supravietui singuri chiar si in conditii extreme.
Alt lucru care atrage atentia la calul de mare ar fi acela ca acest animal are o statura destul de verticala. Gura este foarte mica si se misca foarte incet. Atunci cand se hranesc, calutii  de mare nu obisnuiesc sa "alerge" dupa hrana, cum fac pestii. Ei isi folosesc coada lunga pentru a apuca plantele care sunt in adancuri si apoi le mananca. Acesta este unul din motive pentru care nu e bine sa alaturi calul de mare si pestii intr-un acvariu. In mod sigur, pestii ar muri de foame cu toata mancarea care ar fi pusa special pentru ei. Formatul corpului precum si culoarea acestora fac deseori ca acestia sa se poata camufla foarte bine printre plantele sau pietrele aflate in adancurile marilor, fiind un mijloc de protectie.
Romfilatelia, societatea specializata in editarea si  comercializarea marcilor postale romanesti, a introdus in circulatie  emisiunea de timbre Fauna din Marea Neagra. Calutul de mare este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 70  de bani.

ORDINUL nr. 642 din 15 iulie 2005 privind instituirea unor masuri de protectie pentru unele specii de pesti cu valoare economica si/sau ecologica reglementeaza protejarea speciilor de pesti cu valoare ecologica interzise la pescuit in scop comercial in vederea comercializarii, cat si la pescuitul in scop recreativ/sportiv.

Printre acestea (obletele mare, tiparul, zvarluga de balta, babusca, morunasul, bibanul mic, nisiparnita de Dunare, etc.), la nr. 42 este calutul de mare comun (Hyppocampus guttulatus), iar la nr. 43 este calutul de mare mic (Hyppocampus microstephanus).


Sursa: cuvant cenzurat.tpu.ro



Publicitate
Sesizeaza neregula