Publicitate

Centaurii

Publicitate

Centaurii sunt creaturi cu trup de cal si bust de oameni. Se spune ca ar fi existat si centauri cu corp de caprioara sau corp de caine.

Origini:

S-au gasit ilustratii ale centaurilor ce dateaza de acum 5000 de ani. Tatal centaurilor este Centaurus, despre care se spune care s-ar fi nascut din uniunea unui nor ce o intruchipa pe sotia lui Zeus si Ixion, regele Lapithae.

Puteri:

Centaurii traiau in cirezi pe muntele Pelion in Thessaly, Grecia si erau considerati o pacoste de catre oameni. Beau, distrugeau recoltele si violau femeile. Erau vicleni si ignoranti.

Centaurii erau cunoscuti a fi ostili cu oamenii fiind mereu in conflict cu ei. Uneori Zeus trimitea centaurii pentru a-i pedepsi pe ceilalti zei si pe oameni. Relatia dificila dintre centauri si oameni se spune ca si-ar fi avut inceputurile la nunta lui Pirithous. La masa, unul dintre centauri, Eurytion a baut peste masura si a vrut sa loveasca mireasa; ceilalti centauri i-au urmat exemplul starnind lupte violente. Aceasta scena dintre lapiti si centauri a devenit un subiect popular printre sculptorii si poezii din antichitate.

Simbol:

Centaurii sunt in antiteza cu faimosii cavaleri si calareti. In loc sa-si imblanzeasca instinctele, centaurii se lasa condusi de ele. Ei simbolizeaza dorinta violenta, adulterul, brutalitatea, razbunarea si pe diavol. Reprezinta lupta dintre bine si rau, moderatie si exces, pasiune si proprietate, iertare si razbunare, credinta si necredinta, zeu si bestie.

Chiron este cunoscut ca fiind cel mai intelept dintre centauri neavand caracterul unui centaur obisnuit. Pentru greci, Chiron era ca un sfant iar zeii isi trimiteau copii pentru a fi instruiti de el.

Publicitate
Sesizeaza neregula