Publicitate

Edvard Grieg

Publicitate

Edvard Grieg s-a nascut la Bergen in 15 iunie 1843. A demonstrat de timpuriu interes pentru muzica si pentru pian, fiind cu siguranta influentat de mama sa, cea mai buna profesoara de pian din Bergen. Desi nu prea il tragea inima sa exerseze, pasiunea lui Grieg pentru muzica a continuat sa creasca, pana in momentul in care tot ce si-a dorit a fost sa devina muzician.

Grieg s-a inscris la Conservatorul din Leipzig, unde si-a imbogatit cunostintele despre traditia muzicala europeana. În anii de studii s-a concentrat in principal asupra operelor lui Mozart si Beethoven, dar a studiat si compozitori mai moderni, cum ar fi Mendelssohn, Schumann si Wagner. A absolvit conservatorul in 1862 cu note excelente.

Edvard Grieg dorea sa compuna muzica norvegiana, dar si-a dat seama ca trebuie sa plece in strainatate pentru a se dezvolta ca si compozitor. Astfel, s-a mutat la Copenhaga, unde traiau si alti compozitori, cum ar fi Niels W. Gade, C.F. Emil Horneman, August Winding si Gottfred Matthison-Hansen. Gade, in special, era foarte admirat si a devenit primul adevarat model muzical al lui Grieg.

Cativa dintre cei pe care Grieg i-a cunoscut in Danemarca, aveau sa se dovedeasca prietenii lui pe viata. Unul dintre acestia era compozitorul norvegian Rikard Nordraak, al carui entuziasm fata de tot ceea ce era norvegian avea sa-l molipseasca in curand si pe Grieg. Totusi, cea mai importanta persoana pe care Grieg a cunoscut-o la Copenhaga a fost verisoara sa, Nina Hagerup. Grieg s-a indragostit de ea si s-au logodit in secret in timpul sarbatorilor de Craciun din anul 1864. Logodna a fost facuta publica in primavara lui 1865 si, cu aceasta ocazie, Grieg i-a facut Ninei cadou patru cantece ale caror versuri erau scrise de bunul lor prieten Hans Christian Andersen (Melodies of the Heart, Opus 5).

Familia Grieg s-a mutat de la Copenhaga la Christiania pentru a ajuta la crearea unei comunitati muzicale norvegiene in capitala. Familia traia din angajamentele lui Edvard ca dirijor si din venitul obtinut ca profesor particular de pian, ramanandu-i putin timp pentru a compune. Totusi, in 1868, Grieg a compus concertul sau pentru pian in A minor. Aceasta capodopera a insemnat afirmarea sa ca si compozitor, si, dupa publicarea ei, a fost considerat unul dintre cei mai marcanti compozitori ai vremii.

Edvard si Nina au dus o viata nomada, facand multe turnee in Europa. Aceasta s-a accentuat in 1875, cand parintii lui Grieg au murit, unul la cateva saptamani de celalalt, lasandu-l fara un camin in Bergen.  De asemenea, Grieg simtea ca batea pasul pe loc, atat din punct de vedere artistic cat si intelectual.

Criza s-a declansat  in 1883, cand Edvard a parasit-o pe Nina. A fost totusi, convins de catre bunul sau prieten Frants Beyer, sa incerce sa se impace cu Nina. Acesta l-a mai convins si ca avea nevoie de un camin la care sa se intoarca dupa turneele in strainatate. Beyer l-a ajutat pe Grieg sa cumpere o bucata de teren la Hop, langa Bergen, si in aprilie 1885 Edvard si Nina au putut sa se mute in noua lor casa, Troldhaugen.

Grieg a lucrat mult cu Bjørnstjerne Bjørnson la inceputul anilor 1870, compunand muzica pentru mai multe dintre poemele lui Bjørnson, pentru melodrama Bergljot, lucrarea corala Land Sighting si piesa Sigurd Jorsalfar. Cel mai ambitios proiect al celor doi, o opera bazata pe povestea regelui norvegian Olav Trygvason, s-a sfarsit din cauza unui conflict referitor la ce ar fi trebuit sa aiba mai mare importanta – muzica sau textul.

Amanarea proiectului cu opera i-a lasat timp lui Grieg sa compuna muzica pentru poemul dramatic al lui Henrik Ibsen, Peer Gynt.  Aceasta a dus la o ruptura intre Grieg si Bjørnson, care a durat aproape 16 ani.

Premiera lui Peer Gynt a avut loc la 24 februarie 1876 la Teatrul din Christiania. Ca urmare a succesului imediat al lucrarii, Grieg a mai compus muzica pentru sase dintre poemele lui Ibsen (Şase cantece, Opus 25). În 1888 si 1893 Grieg a publicat cele mai populare melodii din Peer Gynt in Peer Gynt Suita I si Peer Gynt Suita II, care sunt astazi printre cele mai interpretate lucrari orchestrale.

Grieg a devenit si faimos si relativ bogat. El a initiat noi abordari ale muzicii populare norvegiene, iar in Franta se vorbea despre doua stiluri foarte active la sfarsitul secolului XIX: scoala ruseasca si scoala norvegiana.

În timpul numeroaselor calatorii in Europa, Grieg a intalnit si s-a imprietenit cu alti compozitori, ca Peter Tchaikovsky, Johannes Brahms, Franz Liszt, Fredric Delius, Camille Saint Saens si Julius Röntgen. A avut de asemenea o puternica influenta asupra unor compozitori mai tineri, in special asupra lui Béla Bartók, dar si a lui Maurice Ravel si Claude Debussy.

Chiar daca mai avea doar un plaman functional, Grieg a reusit timp de multi ani sa-si continue stilul de viata extenuant al unui muzician in turneu. În cele din urma, stilul sau de viata si-a spus cuvantul si l-a facut sa isi incheie prematur cariera. Grieg s-a imbolnavit grav in timp ce el si Nina asteptau un vas de la Bergen spre Oslo, de unde urmau sa calatoreasca spre Anglia, pentru a participa la un festival muzical la Leeds. A murit la 4 septembrie 1907, la scurt timp dupa ce a fost internat.


Publicitate
Sesizeaza neregula