Publicitate

Efectul Doppler

Publicitate

Stai intr-o cafenea si te bucuri de vremea calduroasa sorbind o cafea cu gheata. Linistea iti este de-odata intrerupta de zgomotul teribil al unei sirene de ambulanta. Cu cat se aproprie, sunetul pare creasca pana cand, trecand, se transforma intr-o vaicareala. Scufundandu-se in distanta sirena scade in intensitate.

Cu toate astea, stiintific vorbind intensitatea sunetului a fost constanta intreaga perioada cat a fost perceput de urechea ta. Cum se numeste acest fenomen?

E vorba de efectul Doppler, pentru intaia oara descris din punct de vedere stiintific de catre Christian Doppler in anul 1842 si confirmat cativa ani mai tarziu prin experimente desfasurate cu ajutorul unui tren in miscare.

Efectul Doppler descrie diferenta de perceptie a frecventei dintre momentul in care un val de sunete paraseste sursa  si momentul in  care acesta ajunge la observator, fiind de fapt un rezultat al miscarii relative a sursei de sunet sau a observatorului in sine.

Frecventa masoara distanta dintre sunetele inalte. Daca  sursa de zgomot se misca inspre observator, sau observatorul se misca spre sursa de zgomot, distanta dintre sunetele inalte va fi perceputa de catre observator ca fiind mult mica, intrucat fiecare sunet inalt va trebui sa parcurga mai putina distanta pana sa ajunga la urechile observatorului.

Pe de alta parte, cand sursa de zgomot sau observatorul se indeparteaza, sunetele inalte trebuie sa parcurga o distanta mai mare pana sa ajunga la urechea ascultatorului. Asa se poate explica fenomenul de crestere si descrestere a sunetelor unei sirene in momentul in care acestea sunt in apropierea noastra.

Efectul Doppler subliniaza faptul ca multe fenomene difera atunci cand le tratam din punct de vedere al experientei proprii. Frecventa Sonora a unei sirene creste sau scade fata de tine, un simplu cetatean asezat la masa unei cadenele, insa pentru soferul ambulantei lucrurile stau altfel. El nu percepe diferentele de frecventa, pentru ca de fapt acestea nu exista.

Publicitate
Sesizeaza neregula