Publicitate

Friedrich Engels

Publicitate


Friedrich Engels (28 noiembrie 1820, Barmen - 5 august 1895, Londra), fondator, alaturi de Karl Marx, al  socialismului stiintific si al  materialismului dialectic si istoric.
Engels s-a nascut in orasul Barmen din Renania la 28 noiembrie 1820. A urmat scoala din Barmen si apoi liceul din Elberfeld. În 1841 a venit la Berlin pentru a audia cursurile de la Universitatea din Berlin. În acest timp, in ceea ce priveste conceptiile sale filozofice, Engels s-a apropiat de hegelienii de stinga, iar in politica era democrat-revolutionar.
La sfirsitul anului 1842 pleaca in Anglia, la Manchester, unde cunoaste viata si felul de trai al muncitorilor si intra in legatura cu liderii miscarii muncitoresti engleze. În Analele franco-germane, editate la Paris de Marx si A. Ruge, publica lucrarea Schita unei critici a economiei politice (1844).

În august 1844, Engels, in drum spre Germania, se intilneste la Paris cu Marx. Acum incepe prietenia dintre ei, care, dupa cum scria Lenin, "intrece cele mai miscatoare legende ale anticilor despre prietenia dintre oameni“. Rodul teoretic al intilnirii lor a fost lucrarea comuna Sfinta familie. În 1845 Engels publica Situatia clasei muncitoare din Anglia, iar intre 1845-1846 elaboreaza impreuna cu Marx, care se afla expulzat la Bruxelles, Ideologia germana.

Între 1845 si 1847, Engels desfasoara o intensa activitate teoretica si politica. El intra in legatura cu organizatia Liga celor drepti, transformata in 1847 in Liga comunistilor. Una dintre lucrarile principale ale acestei perioade este Principiile comunismului, lucrare pregatitoare a celebrului Manifest al Partidului Comunist, document programatic al marxismului, scris de Marx si Engels la solicitarea Congresului al II-lea de la Londra al Ligii Comunistilor.


Sursa: cuvant cenzurat.marxists.orgPublicitate
Sesizeaza neregula