Publicitate

Gaura Neagra

Publicitate


Ce este o gaura neagra?
Conform descrierii oferite de site-ul oficial al Universitatii Berkley, care este special dedicat informatiilor de acest fel, o gaura neagra este o portiune de spatiu cosmic care are o concentratie de masa imensa. Acest lucru face ca toate corpurile din apropierea ei sa fie atrase de campul gravitational foarte puternic al gaurii negre.
Cat de mare este o gaura neagra?

În principiu, nu exista limita pentru marimea unei gauri negre datorita faptului ca orice masa poate deveni o gaura neagra daca este comprimata atat cat este nevoie, ajungand la o densitate imensa. Oamenii de stiinta sunt de parere ca majoritatea gaurilor negre s-au format in urma mortii unor stele incredibil de masive, astfel este posibil ca gaurile negre sa cantareasca aproximativ la fel de mult ca acele stele. Astfel, o gaura neagra tipica ar avea de 10 ori mai multa masa decat Soarele nostru.

Poate o gaura neagra sa inghita tot Universul?

Aceasta este intrebarea care ii nelinisteste pe majoritatea oamenilor. Sursa citata sustine ca acest lucru este departe de adevar, pentru ca gaurile negre au o limita pana la care functioneaza campul gravitational propriu. Astfel, doar corpurile care trec de aceasta "granita" pot fi atrase intr-o gaura neagra.

Ce s-ar intampla daca Soarele ar deveni o gaura neagra

În primul rand, Soarele nu are masa destul de mare pentru a deveni o gaura neagra. Oamenii de stiinta sustin ca Soarele va ramane la fel pentru urmatorarele cinci miliarde de ani, apoi va deveni o stea rosie imensa. Cu toate acestea, pe masura ce va imbatrani, Soarele va "inghiti" planetele Mercur si Venus, iar pe Terra conditiile pentru viata ar scadea dramatic. Dupa aceea, cercetatorii sustin ca Soarele va muri.


Sursa: cuvant cenzurat.adevarul.esPublicitate
Sesizeaza neregula