Publicitate

Gaze naturale

Publicitate


Petrolul si gazele naturale sunt amestecuri de hidrocarburi care se gasesc ca zacaminte in scoarta pamantului in diferite regiuni. Gazele naturale sunt alcatuite aproape exclusiv din termeni inferiori (cu numar mic de atomi de carboni) ai seriei hidrocarburilor saturate cu catena deschisa (alcani).
Petrolul (titeiul) contine totdeauna reprezentanti ai trei clase de hidrocarburi: saturate aciclice (alcani), saturate ciclice (cicloalcani) si aromatice. Proportia acestora variaza de la un zacamant la altul. Hidrocarburile nesaturate, alchenele, si mai ales acetilenele, lipsesc din compozitia titeiului.
Zacamintele de gaze naturale neasociate cu petrolul reprezinta metan aproape pur (uneori peste 99% puritate). În alte regiuni ale globului alaturi de metan, se gaseste hidrogen sulfurat (care atinge chiar 15,4% din totalul compozitiei, in gazul de la Lacq, in sudul Frantei), heliu (S.U.A.), bioxid de carbon si mici cantitati de etan, propan si butan.

Trebuie mentionat faptul ca hidrogenul sulfurat din aceste gaze constituie o sursa industriala de sulf, iar pentru obtinerea heliului, gazele naturale reprezinta singura sursa economica.

Gazele de sonda contin proportii mult mai mari din alcanii cu 2-5 atomi de corbonii (etan, propan, butan, izobutan, pentan si izopentan). Alaturi de acestea apar uneori si mici cantitati de etena.

Toate aceste amestecuri gazoase se gasesc la presiuni foarte ridicate (cateva sute de atmosfere) si la temperaturi de peste 100o C. Ele se afla in stare absorbita in roci poroase, pe care gazele le "imbiba". Datorita suprafetei uriase de contact dintter roca poroasa si gaze si din pricina presiunii inalte care domneste in zacamant, roca poate dezvolta, in conditii normale volume de gaz care intrec de mii de ori volumul propriu al rocii. O situatie oarecum asemanatoare se realizeaza in buteliile cu absorbent poros de acetilena.

Extractia si prelucrarea gazelor naturale. Zacaminte de gaze naturale se exploateaza prin foraje, urmate de racordarea tubului de sonda, introdus in zacamant la un sistem de conducte care transporta gazul la consumator, dupa reducerea corespunzatoare a presiunii. Între acestea se intercaleaza acolo unde este necesar, instalatia de epurare a gazului. Aceasta serveste la indepartarea impuritatilor in asa fel incat in conducte sa se trimita metan pur.

Trecerea prin solutii bazice permite retinerea combinatilor acide (CO2, si H2S); condensarea ("debenzinarea"), duce la separarea sub forma lichida a hidrocarburilor cu molecula mai mare. O alta cale de separare a hidrocarburilor cu numar mai mare de atomi de carbon consta in absorbtia selectiva pe carbune activ, poros, care fixeaza moleculele cu atat mai puternic cu cat sunt alcatuite din mai multi atomi.

La gazele de sonda operatia de epurare este totdeauna necesara, aceste gaze reprezentand amestecuri mai complexe. Un subprodus important al gazelor de sonda il costituie butanii care se lichifiaza, sub presiune nu prea ridicata, si se utilizeaza in butelii drept combustibil casnic ("aragaz") sau se folosesc in ind. chimica (cauciuc).

Metanul este o substanta foarte raspandita in natura. El are numeroase intrebuintari de mare insemnatate economica, astfel ca obtinerea lui este o problema importanta. În practica se foloseste in primul rand metanul provenind din surse naturale in stare bruta sau purificat, in zacaminte de gaz metan. Metanul se poate obtine si prin sinteze de elemente sau din carburi metalice. Metanul se formeaza in numeroase procese de fermentatie.

Materiile organice provenite din plante, animale, sau microorganisme se transforma in metan , atunci cand sunt supuse degradarii de catre anumite bacterii care nu folosesc oxigenul din aer pentru respiratie. La suprafata baltilor si mlastinilor se observa uneori degajarea unor bule de gaz, care, in contact cu o flacara, o mica explozie cu zgomot caracteristic: este metanul format prin putrezirea materiilor organice in namolul de pe fundul baltilor. Din acest motiv metanul mai poarta numele de "gaz de balti".


Sursa: cuvant cenzurat.referateok.ro Publicitate
Sesizeaza neregula