Publicitate

George Gershwin

Publicitate


George Gershwin s-a nascut pe 26 septembriie 1898 in Brooklyn, New York .
George Gershwin a compus cele mai multe piese ale sale impreuna cu fratele sau Ira Gershwin, textier . Gershwin a compus atat pentru Broadway cat si pentru salile de concert clasice, muzica sa continand elemente provenind din ambele universuri . A cunoscut numeroase succese si din compozitia unor cantece « populare ».Unele din piesele sale si-au facut loc in universul cinematografiei , iar altele sunt bucati consacrate ale jazz-ului,cantate de artisti ca Ella Fitzgerald (memorabila fiind inregistrarea a 3 discuri pentru Verve, impreuna cu Louis Armstrong si orchestra lui Nelson Riddle), Herbie Hancock.
La inceputul anilor 1890, familiile Morris Gershowitz si Rose Bruskin (viitorii parinti ai lui George Gershwin) au parasit Rusia pentru a se stabili la New York. In acea epoca evreii erau puternic oprimati sub domnia tarului Alexandru al III lea . Familia Gershowitz au plecat in 1895, si au avut 4 copii , trei baieti si o fata , Israel, sau Ira (1896-1983), George (nascut Jacob), si Arthur (1900-1981), si fata , Frances (1906-1999). George a fost cel care a adoptat numele « Gershwin » cand a ajuns adult , americanizare ce a fost luata exemplu de restul familiei .
Copilaria lui George Gershwin a fost marcata de numeroasele mutari ale domiciliului de-a lungul si de-a latul New York –ului . Inainte de 1910, cand Gershwin-ii au cumparat primul lor pian , singurul contact a lui George cu muzica clasica era facut prin intermediul prietenului sau Max Rosen, viitor violonist de renume mondial A studiat cu diversi profesori din cartier timp de 2 ani , inainte de a face cunostinta cu Charles Hambitzer , in 1912, care va deveni mentorul sau pana la moartea acestuia din 1918. Hambitzer l-a invatat pe George tehnicile pianului traditional , i-a prezentat operele marilor compozitori europeni si l-a incurajat sa asiste la cat mai multe concerte .
George, la randul lui a fost un elev silitor si entuziast , iar Hambitzer spunea despre el : « Am un elev care –si va lasa amprenta in muzica [...] Baiatul este un geniu, fara nici o indoiala » In acelasi timp , George urma si cursuri de teorie si armonie cu Edward Kilenyi, un profesor reputat si vechi elev a compozitorului Pietro Mascagni.

In 1914 viitoarea sa cariera deja se profila : a fost contactat de Jerome H. Remick and Co., o manufactura de partitituri muzicale , ca interpret si vanzator de cantece .I-a prezentat locul de munca, un birou minuscul din Tin Pan Alley, Pentru un salariu de 15 dolari pe saptamana.Aceasta decizie a implicat de asemeni si renuntarea la scoala comerciala(pe caremama sa insista sa o urmeze ) .

In ciuda conditiilor mizerabile de munca , acest serviciu ii oferea posibilitatea unei libertati de exprimare si de asemeni isi putea imbunatati tehnica pianistica .In acelasi timp producea si muzica pentru rulourile metalice necesare pianelor mecanice , Perfection Studios.

Anul 1916 este anul cand primul sau cantec (When you want 'em, you can't get 'em, when you've got 'em, you don't want 'em) a fost publicat de Harry von Tilzer Company, iar in 1917 va publica prima sa piesa pentru pian , Rialto Ripples.

Dar cand a incercat sa-si prezinte propriile creatii la Remick's, i s-a spus : « aici tu esti pianist , nu un compozitor .Avem destui compozitori la dispozitia noastra . » Dupa ce alucrat 3 ani , va parasi Remick's pentru a deveni acompaniator la spectacolele de vodevil ale lui Fox's City Theater. Cand o productie a necesitat inca o bucata muzicala in plus , Gershwin a avut ocazia sa-si propuna propriile sale piese , ca anonim , fara sa-si riste «reputatia».

In afara de asta a putut cunoaste compozitori excelenti ca: Jerome Kern si Victor Herbert. Datorita acestei noi conexiuni la lumea muzicala , a obtinut postul de compozitor la T. B. Harms Co. Musical-ul Good Morning Judge, includea cantecul : I Was So Young.

You Were So Beautiful a fost un veritabil succes in 1919, asa ca Lucille a fost primul musical a carui muzica a compus-o in intregime ..Incepand din 1918 debuteaza parteneriatul solid ce va exista (pana la moartea lui George), dintre fratii Gershwin, Ira si George.

Muzica lui Gershwin se raspandeste din ce mai departe astfel incat in 1923, este invitat la Londra pentru a realiza integral o revista intitulata The Rainbow. Reintors la New York in toamna anului 1923 este solicitat de mezzo sprana canadiana Eva Gauthier pentru a o accopania in a doua jumatate a concertului pe care-l sustinea la Aeolian Hall . Programul , desi neobisnuit , a fost foarte apreciat , astfel incat a trebuit sa fie repetat anul urmator.

In 12 februarie 1924 a fost prezentata Rhapsody in Blue, pe scena lui Aeolian Hall, cu George insusi interpretand solo-urile de pian . Opera necunoscuta a avut un succes fulminant , primind aceleasi aprecieri si din partea publicului cat si din partea criticilor. realizatorului lui Primrose, Alex Aarons, a putut sa-si realizeze si cel de-al doilea obiectiv : sa-i convinga pe Fred si Adele Astaire (si ei aflati la Londra) sa participe la urmatoarea productie a lui Gershwin. Aceasta , intitulata Lady, be Good!, a fost prezentata la New York pe 1 decembrie in acelasi an ; ea includea cantece clasice cum ar fi « Fascinating Rhythm », intre altele, si a reusit sa fie un succes fenomenal facandu-i celebri atat pe Astaire cat si pe Gershwin.

Anul 1925 a venit cu multe noutati, musical-ul Tell Me More se juca pe Broadway si la Londra , Gershwin a prezentat Concertul in Fa pe scena de la Carnegie Hall, si de asemeni a avut loc premiera primei sale operete Song of the Flame. Un alt eveniment a consfintit succesul : in luna iulie , portretul lui a aparut pe coperta revistei Time Magazine; a fost primul compozitor american care a primit aceasta onoare . De asemeni cu banii economisiti si-a cumparat o casa de 5 etaje pe 110 avenue , unde si-a mutat intreaga sa familie .

Anul 1928 a adus multe experiente importante in viata lui Gershwin: s-a intalnit pentru prima oara cu Maurice Ravel, compozitor pe care atat de mult il admira , in luna martie Atunci George l-a intrebat daca nu-l poate invata compozitia .Ravel i-a raspuns : « Pentru ce sa devii un al doilea Ravel , cand poti deveni unicul Gershwin ? » Trei zile mai tarziu , Gershwin a plecat in Europa impreuna cu sora sa, Frankie, iar Ira cu sotia sa Acolo a facut cunostinta cu Prokofiev, Kurt Weill, Lehár si Berg, printre altii ; iar la Paris si-a completat compozitia An American in Paris, o muzica ce includea si clacsoanele taximetristilor francezi . Premiera acestei creatii a avut loc in 13 decembrie la Carnegie Hall din New York.

Pe 5 noiembrie, George a plecat sa-si incerce norocul la Hollywood, ducandu-l cu el pe Ira si pe sotia acestuia . Acolo , el a scris muzica primului sau film muzical , Delicious. , si opereta satirica Of Thee I Sing, si care a avut 441 de reprezentatii si a fost indelung aclamata.Anul urmator a primit premiul Pulitzer. In ianuarie 1934, a pornit intr-un lung turneu pentru a celebra a 10 aniversare a a compozitiei sale Rhapsody in Blue. In anul 1935 a debutat la Boston si la New York opera sa Porgy and Bess.


Sursa: cuvant cenzurat.cinemarx.roPublicitate
Sesizeaza neregula