Publicitate

George Stefanescu

Publicitate


Cronologie 1914 - 1933
1914 - 20 aprilie, se naste in comuna Plainesti (actual Dumbraveni), situata la jumatatea drumului intre Focsani si Ramnicul Sarat, George Stefanescu. Tatal sau se tragea dintr-o familie de macedoneni din Bitolia sarbeasca; mama, Sanda, nascuta Catanaru era originara din comuna Crucea de Jos, judetul Vrancea. 1926 - 1933 Urmeaza liceul la Ramnicul Sarat, remarcandu-se la orele de desen; in vacantele de vara lucreaza ca ucenic al unui pictor de biserici, Constantinescu, care-l initeaza in tehnica frescei. 1933 - Se pregateste in atelierul lui Ion Theodorescu-Sion pentru examenul de admitere la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti.
1933 - 1936 Studiaza la Academia de arte Frumoase din Bucuresti, in clasa de pictura condusa de Nicolae Darascu, care-l pretuieste pentru vocatia de colorist si care mai tarziu ii va acorda o calda prietenie. 1936 - Expune lucrari de pictura intr-un magazin de arta din Bucuresti, situat langa cinematograful "Aro". O lucrare, pastrata in atelier (Natura moarta cu muscata), atesta inca de la debut certe calitati de compozitie si culoare. Picteaza peisaje la Balcic si in Vrancea.

1937 - In timpul stagiului militar expune lucrari de grafica si pictura intr-o librarie din Craiova. Revenit in Bucuresti, urmeaza cursurile de pictura organizate la atelierele "Zapan" (aici il are profesor, printre altii, pe Lucian Grigorescu, care-l pretuieste indeosebi pentru atentia pe care o acorda problemelor de compozitie si culoare.) In acelasi timp, il frecventeaza pe Nicolae Darascu la atelier. Face decoratii interioare pentru "Societatea Nationala de Constructii" (SONACO), condusa de inginerul Ciulei. Colaboreaza cu schite si desene de vestimentatie la o casa de mode din Bucuresti. 1938 - Face fresca impreuna cu pictorul Alexandru Mazilescu.

1938 - 1945 Mobilizat, participa la lupte pe tot parcursul razboiului si este grav ranit. 1945 - Frecventeaza cursurile de regie si scenografie conduse de Ion Sava. 1946 - 1947 Recrudescenta ranilor de pe front ii diminueaza activitatea. 1948 -1952 Face grafica publicitara pentru cinematografe (afise si generice de filme); este director al laboratorului "Filmul Popular". 1952 - 1955 Isi intrerupe activitatea din pricina sanatatii foarte precare. 1957 - Incurajat de Nicolae Darascu, maestrul si prietenul sau, isi reia activitatea de atelier. In cursul verii, picteaza peisaje in imprejurimile Bucurestiului (Cernica, Pasarea, Baneasa, Mogosoaia).


Sursa: cuvant cenzurat.georgestefanescu.roPublicitate
Sesizeaza neregula