Publicitate

Giacomo Puccini

Publicitate

Giacomo Puccini s-a nascut la 23 decembrie in anul 1858 in orasul Lucca din Italia , familia lui facind parte dintr-o veche generatie de compozitori. Studiind inca in casa parinteasca orga si canto, el urmeaza si absolveste cursurile conservatorului din Milano.

Ca si Verdi, Puccini manifesta o preferinta spre drama, pe care nu o izoleaza de contextul social si istoric. Fiecare lucrare a sa are un subsrat social evident, care desi nu determina direct actiunea, constituie fondul moralizator al artei sale. Simtul de om de teatru, care l-a determinat sa-si construiasca operele pe o baza dramaturgica unitara, se poate observa de altfel si in modalitatile de creare a atmosferei, in preferintele pentru peisagistica exotica (fie din Orientul indepartat, fie din America).

Descrierea mediului, economia de mijloace pentru redarea actiunii determina un tip de teatru sobru in desfasurare, dar plin de tensiune in conflicte. Se observa, de asemenea, o permanenta a nuantarii lirice, precumpanitoare asupra comicului care de altfel apare accidental, in episoade nesemnificative(cu exceptia unicei sale comedii, Gianni Schicchi).

Puccini se impune nu numai ca un cunascator al resurselor expressive ale vocii, scriind momente solistice celebre astazi in repertoriul lyric mondial, ci si ca simfonist de anvergura, in constructia lucrarilor sale, si un orchestrator rafinat. Primele opere, Le Villi (Strigoii-1884) si Edgar(1889), au ramas doar ca incercari de debut; lucrarile ulterioare, fapt destul de rar intilnit in istoria muzicii, sint toate incluse in repertoriul permanent al teatrelor de pretutindeni: Manon Lescaut (1893), Boema (1896), Tosca (1900), Madama Butterfly (1904), La Fracciulla del West( Fata din vest- 1910), La Rondine (1917), Tripticul Mantaua, Suor Angelica si Gianni Schicchi (1918) Turandot (inceputa in 1921, terminata de Fr.Alfano in 1926). Ele reprezinta ultima mare glorie operistica a muzicii italiene, a carei dominatie a durat un secol.

Publicitate
Sesizeaza neregula