Publicitate

Hartie

Publicitate


Primele atestari documentare - anul 3000 i.C.
Hartia, in diferitele forme ale evolutiei sale, a reprezentat din cele mai vechi timpuri un material de interes major.
Tehnologia de fabricare a papyrus-urilor dateaza aproximativ din perioada anilor 3000 i.C. din zona egipteana. Fibrele batute, rezultate din tulpina plantei, erau asezate in cruce pe o suprafata plana, dupa care erau compactate prin batere, pana la obtinerea unei suprafete uniforme. Productia era initial un monopol al regilor egipteni si sirieni, necesarul crescand dupa cucerirea Egiptului de catre Alexandru cel Mare, in anul 332 i.C. Odata cu cresterea imperiului egiptean si, in paralel, a dezvoltarii artei si stiintelor la greci, acest material a inceput sa fie exportat si catre alte zone, fiind considerat un material foarte valoros. Pielea tabacita a inceput sa fie folosita ca mediu de comunicare in anii 1500 i.C., de asemenea in Egipt, fiind preferata ulterior papyrus-urilor pentru documente care trebuiau pastrate un timp indelungat. Deja in anii 200 i.C. romanii scriau, in functie de importanta documentului, pe papyrus, tablite din ceara sau piele tabacita.

Prima hartie - anul 105 d.C.

Prima mostra de hartie gasita dateaza din anii 140 i.C., fiind facuta din fibre de plante, in China imperiala. In anul 105 d.C. invatatul Tsai Lun a sugerat fabricarea ei dintr-un amestec ce continea mai multe materiale organice, fiind cunoscuta ca hartia stralucitului Tsai.

Reproducerile de lucrari tiparite au fost simplificate prin inventarea in China a procedeului care utiliza mici blocuri de lemn, pe care se aplica cerneala. Cele mai vechi dateaza din anii 713 si 742. In anul 610 calugarul japonez Doncho a adaugat in structura hartiei fibre de plante, asigurand astfel o distribuire mai echilibrata a fibrelor. Hartia japoneza era mai subtire, dar mai rezistenta decat pana atunci.

Hartia si bancnotele - anul 650 d.C.

Primele bancnote din hartie dateaza din anul 650, fiind emise sub imparatul Kao Tsung, dar nu au fost recunoscute ca mijloc de plata acceptat total decat in secolul al X-lea. Incepand cu anul 1300, bancnote din hartie au fost in circulatie in Persia, Vietnam si Japonia. Pentru a le creste securitatea, imparatii chinezi au dispus incorporarea de fibre de matase, insecticide si alte substante. Dupa anul 770 arabii au imbunatatit tehnologia de fabricare prin inlocuirea vechilor site din lemn cu site metalice, care permiteau incorporarea filigranului in hartie. Tot ca noutate, a fost introdus termenul de rizmar, care desemna o cantitate de 500 de coli, cantitate ramasa uzuala pana in prezent, cunoscuta ca top. In anul 1045, in Asia, au fost inventate literele movibile, care erau fixate pe o placa de fier. Tehnologia, precursoare tiparului inalt, a fost folosita si in Europa, dar numai incepand cu secolul XII.

Hartia in Europa - secolul XII

Hartia a inceput sa fie folosita in Europa dupa anul 1100, desi in Arabia era utilizata din anul 750. Tehnologia si cunostintele de fabricare au ajuns in Spania via Cairo si Maroc. In Spania crestina, productia de hartie a inceput in 1260, dar pielea tabacita a ramas in continuare materialul de baza pentru documente.

Primele dovezi despre producerea hartiei in alte tari europene dateaza din 1268 in Italia, 1390 in Germania (Chemnitz) si 1469 in Austria (St. Polten). Initial se aplica un filigran pe fiecare coala, pentru identificarea ulterioara a provenientei hartiei.

Prima masina de fabricat hartie - secolul XVIII

Prima masina de fabricare a hartiei a fost inventata in anul 1789 de un francez, Nicolas Louis Robert, din dorinta de a inlocui munca dificila, manuala, a muncitorilor. Capacitatea acestei masini era de 250-300 kg zilnic. Primele generatii de masini produceau doar doar 6 m/minut, fata de utilajele moderne din prezent, care produc pana la 2.000 m/minut. Consumul de hartie in secolul al XVII-lea era de numai 1-3 kg/cap de locuitor, fata de cel perezent, care se situeaza, in medie, intre 180-220 kg/cap de locuitor, in tarile dezvoltate."


Sursa: cuvant cenzurat.augusta-papier.ro 
Publicitate
Sesizeaza neregula