Publicitate

Hernia de disc

Publicitate


Hernia de disc, cunoscuta si sub numele de ruptura a discului intervertebral, este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase sau maduva spinarii aflate in canalul spinal din vecinatatea sa.
Pentru a intelege ce este hernia de disc, trebuie sa ne reamintim cum este construita coloana vertebrala. Coloana vertebrala este compusa din mai multe vertebre, intre care se afla discurile intervertebrale. Aceste discuri intervertebrale au in componenta lor un nucleu pulpos, format din proteine cu aspect gelatinos, care dau elasticitatea discului si functioneaza ca un amortizor. Elasticitatea discului intervertebral ne da posibilitatea sa ne miscam, sa ne aplecam inainte, inapoi, sau pe o parte. Nucleul pulpos este inconjurat de un inel fibros strans, care fixeaza nucleul si da stabilitate discului intervertebral.
Un lucru foarte important de stiut este ca discul intervertebral beneficiaza de o irigatie directa doar pana la varsta de 7 ani, dupa care el va primi doar o irigatie indirecta, prin difuziune de la vasele din jur. Aceasta inseamna ca inca de la varsta de 7 ani discul incepe sa imbatraneasca, lucru de care putini oameni sunt constienti.

O alta caracteristica foarte importanta a discului intervertebral este aceea ca el, prin intermediul proteinelor cu aspect gelatinos amintite mai sus, are capacitatea de a fixa apa si apoi de a o elibera. Acest lucru ii da posibilitatea sa-si indeplineasca functia de amortizor. Cand asupra coloanei vertebrale se exercita o presiune, proteinele din nucleul pulpos fixeaza rapid apa si functioneaza ca o pernita elastica, iar cand presiunea asupra coloanei scade, ele (proteinele) elibereaza rapid apa fixata. Dar pentru realizarea acestui proces de hidratare-deshidratare este nevoie de un anumit interval de timp, iar in cazurile cand presiunea asupra coloanei creste prea repede sau prea mult pe unitatea de timp, hidratarea nu mai poate fi realizata la timp si incep sa apara leziuni la nivelul discului intervertebral. Asa apar fisurile care duc la aparitia herniei de disc.


Sursa: cuvant cenzurat.fortanaturii.roPublicitate
Sesizeaza neregula