Publicitate

Istoria armelor

Publicitate


In cele mai vechi timpuri, producerea de arme (care coincideau adesea cu instrumentele de munca, utilizate atat pentru vanarea animalelor cat si pentru operatiile de atac si aparare fata de alte fiinte umane) a mers in pas cu diferitele stadii de dezvoltare a capacitatii de a prelucra mai intai materialele disponibile (oase, pietre, lemn) apoi metalele (arama, bronzul, fierul). S-a trecut de la maciuca primitiva la unelte de piatra si de la pumnale de silex la arme de atac de calitate superioara, precum pumnale metalice cu lama lata, triunghiulara, sabii cu cele mai variate forme, sageti cu varfuri metalice intarite.Producerea de arme cu parti de metal a dus la diversificarea armamentului de aparare, precum scuturile si platosele (la inceput din lemn si piele). In Evul Mediu, invaziile barbare si caderea Imperiului roman de Apus au impins in fata o noua clasa dominanta, nobilimea feudala. Folosindu-se de introducerea din Orient a scaritei de sa, care permitea atacul cu lancea cu sprijinitoare, nobilimea feudala a asigurat preponderenta militara a cavaleriei grele. Intr-o lume fragmentata din punct de vedere politic si economic, disparand posibilitatea de a incadra si a conduce in mod organic formatiuni de infanterie mari, forta militara a trebuit, in mod inevitabil, sa se bazeze pe figura cavalerului (in masura sa sustina dotarea excesiv de costisitoare pentru epoca aceea) care, din cand in cand se integra in structura armatei feudale si care de cele mai multe ori se angaja in lupte sporadice si legate de conflicte de o importanta locala limitata.
Un alt exemplu semnificativ al relatiei existente intre decaderea politica si militara a unei puteri unitare si nasterea unei elite de razboinici de profesie, care sfarsesc prin a-si asuma un rol politic hotarator, se regaseste in Japonia perioadei feudale (sec. XII-XVIII): daimyo, nobilimea legata de pamant si care s-a transformat in aristocratie razboinica, si vasalii lor, samuraii, cu caracteristicul lor cod de onoare au influentat pe o perioada lunga istoria acestei tari, faramitand autoritatea imparajilor si sogunilor, intr-o constelatie de potentati locali.
In Europa, din contra, rolul politic si militar al cavaleriei feudale (acoperita tot mai puternic si mai mult de armuri complexe, pe care le foloseau luptatorii si caii lor) a intrat in criza destul de repede, mai intai datorita arcasilor din lumea islamica, in timpul cruciadelor (sec. XI-XIII), apoi datorita militiilor pedestre (si acestea dotate cu arcuri), din cadrul comunelor libere care amenintau incet, dar inexorabil intregul sistem al feudalismului. Lovitura mortala data armelor tipice ale cavaleriei grele a venit din reinvierea, in cantoanele elvetiene, a formatiunilor inchise de infanteristi inarmati cu lanci lungi de 4-6 m cu varfuri de fier si halebarde: companiile de mercenari elvetieni au fost dominante pe campurile de lupta europene mult timp.


Sursa: cuvant cenzurat.clopotel.roPublicitate
Sesizeaza neregula