Publicitate

Istoria muncii

Publicitate


În istoria societatii omenesti, cea mai simpla diviziune a muncii, proprie comunei primitive, a constituit-o diviziunea naturala a muncii, "intemeiata pe deosebirile de cuvant cenzurat si virsta, adica pe o baza pur fiziologica“ (Karl Marx). În perioada destramarii comunei primitive, dezvoltarea fortelor de productie a determinat aparitia diviziunii sociale a muncii, caracterizata, in special, prin faptul ca se bazeaza pe criterii social-economice si in cadrul careia producatorii desfasoara activitati de productie diferite.
Prima mare diviziune sociala a muncii a constat in separarea triburilor de pastori din ansamblul celorlalte triburi, iar cea de-a doua mare diviziune a constituit-o desprinderea meseriilor de agricultura. Largirea productiei de marfuri si a pietei a dus la cea de-a treia mare diviziune sociala a muncii si anume desprinderea negustorilor, care se ocupau exclusiv cu schimbul. Evolutia diviziunii muncii a fost insotita de aparitia si consolidarea proprietatii private asupra mijloacelor de productie, a accentuat diferentierea sociala, a dus la aparitia claselor sociale, la institutionalizarea in societate a functiei politice, la aparitia statului. Totodata, ea a generat separarea si opozitia, adincite de-a lungul istoriei, dintre oras si sat, dintre munca fizica si munca intelectuala.


Concept al materialismului istoric care ajuta la explicarea succesiunii modurilor de productie, a marilor schimbari economice, social-politice, ideologice si spirituale intervenite in istoria societatii.Fiecare noua treapta de dezvoltare a fortelor de productie a generat o diviziune a muncii superioara, mai complexa, determinind dinamica transformarii relatiilor de productie care constituie, la rindul lor, cadrul social-economic de manifestare a acesteia.

Diviziunea sociala a muncii reprezinta una dintre principalele forme in care isi gaseste expresie procesul de socializare a productiei si a muncii.Ford a intrat  in istorie pentru revolutionara sa linie de productie care a adus dupa sine conceptul de diviziune a muncii si pe cel de specializare. Fiecare angajat stia sa isi faca bucata de treaba in timpul si la calitatea impuse insa, in timp, aceea a devenit singura bucata pe care stia sa o faca.O data cu revolutia informatica multi oameni s-au trezit nevoiti sa se respecializeze ca urmare a desfiintarii multor posturi. De asemenea, odata dati afara de la un loc de munca sansele de a gasi in alta parte acelasi post pe care erau specializati era foarte redus.

În zilele noastre specializarea, desi considerata la un nivel mai inalt, se refera la acelasi lucru: aprofundarea unui domeniu sau, mai degraba, a unei bucatele cat mai mici dintr-un domeniu. În contextul economiei bazate pe cunostinte, schimbarea a capatat o dimensiune permanenta, pentru ca in fiecare zi apar lucruri noi, tehnologii noi, idei noi cu care trebuie sa tinem pasul. Schimbarile au loc intr-un ritm mult mai rapid si din ce in ce mai rapid.

Consider ca acum diviziunea muncii este un concept ce ar trebui inlocuit cu cel de “om complet".  În zilele noastre nu e de ajuns sa stii foarte bine bucata ta de domeniu ci este important sa le cunosti si pe celelalte. Si nu vorbesc doar de o cultura generala ci si de una practica. Iar cel mai important atribut al omului complet este de a fi informat. Ca esti marketer, inginer, doctor sau frizer ar trebui sa stii sa trimiti un mail, sa folosesti google, sa fii la curent cu evenimente ce au loc in jurul tau, in primul rand in propriul domeniu si, in al doilea rand, in altele.

Nu spun ca ar trebui sa stim toti de toate, ca ar trebui sa invatam toti fizica cuantica, anatomia creierului sau principiile psihologiei marxiste, dar ar trebui sa stim de unde le putem afla.

Creativitatea este poate cel mai important atu pe care il avem, indiferent de domeniu, pentru ca ea conduce la inovatie, rezolvare de probleme, evolutie si adaptare la schimbare, ori creativitatea se bazeaza in cea mai mare parte pe imbinari neobisnuite de lucruri cunoscute. Cum poti sa imbini ceva daca nu ai ce?

Un om valoros este acela care stie sa se descurce, sa se schimbe, sa se adapteze. Si desi pare un lucru simplu el nu se intampla in realitate. Si dau peste o multime de oameni care nu stiu de o multime de lucruri si traiesc inchisi intr-o naivitate absoluta, inconjurati de intrebari la care nu incearca sa afle raspunsuri, plangandu-se apoi de felurite lucruri a caror rezolvare sta doar in propriile maini, pe care nu le-au cercetat.


Sursa: cuvant cenzurat.marxists.orgPublicitate
Sesizeaza neregula