Publicitate

James Watt

Publicitate

James Watt (n. 19 ianuarie 1736 - d. 19 august 1819) a fost un matematician si inginer scotian, care a activat intr-o perioada de efervescenta a revolutiei industriale, ca fiind cel care a adus o importanta imbunatatire a functionarii masinii cu abur a lui Thomas Newcomen, prin inventarea camerei de condensare a aburului separata.

S-a nascut in localitatea Greenock din Scotia. Studiile si le-a terminat la Londra, Anglia, incepand si activitatea de fabricant de instrumente matematice (1754). A revinit pe plaiurile natale, in Glasgow, Scotia. A fost fabricantul de instrumente matematice folosite de Universitatea din Glasgow. Aici i s-a oferit sa repare o masina cu abur, de unde i-a incoltit ideea ameliorarii acesteia; astfel au aparut "camera separata de condensare a aburului" (1769) si "regulatorul de turatie al masinii cu abur" (1788).

Ulterior se muta in Anglia la Birmingham. Aici se inscrie intr-un club, Lunar Society (traducere aproximativa Societatea fantezistilor), care - in ciuda numelui inselator - era de fapt un club stiintific format din inventatori. Multe din originalele lucrarilor sale se gasesc la "Birmingham Cultural Library" (Biblioteca Centrala din Birmingham).

Publicitate
Sesizeaza neregula