Publicitate

Lacaza, rolul si importanta lor

Publicitate


În cadrul biochimiei, enzimologia a suscitat mult atentia cercetatorilor datorita faptului ca enzimele sunt catalizatorii biologici specifici reactiilor chimice care au loc in organismele vii. Enzimologia s-a dezvoltat prodigios in ultima perioada de timp, inceputurile ei fiind in primele decenii ale secolului 19.
Daca in 1920 erau cunoscute 10-15 enzime, descrise in principal dupa obserarea efectului actiunii lor, astazi sunt caracterizate peste 1000 de enzime dintre care aproximativ 500 au fost obtinute sub forma unor preparate inalt purificate si s-au determinat proprietatile lor fizice, chimice si biologice.
Enzimele pot fi alcatite fie numai din polipeptidice ale caror unitati de baza sunt resturile de aminoacizi si din punct de vedere chimic sunt proteine simple sau holoproteine, fie din doua componente (una de natura proteica si alta de natura neproteica) si atunci pot fi definite ca heteroproteine. Partea neproteica poate fi o coenzima cand se leaga de partea proteica prin legaturi necovalente sau o grupare proteica cand este legeta prin legaturi de tip covalent si poate fi reprezentata prin diferite vitamine hidrosolubile sau derivati ai lor, nucleotide, ioni metalici, etc. Partea proteica, numita apoenzima poate fi constituita din una sau mai multe catene polipeptidice.

Activitatea enzimelor, care este exceptional de mare fata de cea a catalizatorilor, este influentata de temperatura si de pH-ul la care se desfasoara reactia. De asemenea activitatea enzimelor poate fi stimulata sau inhibata de prezenta anumitor substante, numite activatori, respectiv inhibitori.

Enzimele catalizeaza numai reactiile termodinamic posibile care se pot produce intr-un timp indelungat si in lipsa lor. Enzimele micsoreaza energia de activare a reactantilor si inlesnesc infaptuirea reactiilor la temperaturi joase. O caracteristica esentiala a enzimelor este specificitatea lor, adica proprietatea fiecarei enzime de a actiona asupra unei anumite substante, numita substrat.


Sursa: cuvant cenzurat.tocilar.ro



Publicitate
Sesizeaza neregula