Publicitate

Liberalismul

Publicitate

Liberalismul este o doctrina politica si economica care proclama principiul libertatii politice si economice a indivizilor si se opune colectivismului, socialismului, etatismului si, in general, tuturor ideilor politice care pun interesele societatii, statului sau natiunii inaintea individului. Individul si libertatile sale constituie elementul central al intregii doctrine liberale.

Într-un sens strict, liberalismul, numit "clasic", este un curent filosofic nascut in Europa secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea, care pleaca de la ideea ca fiecare fiinta umana are, prin nastere, drepturi naturale pe care nici o putere nu le poate impieta si anume: dreptul la viata, la libertate si la proprietate. Ca urmare, liberalii vor sa limiteze prerogativele statului si ale altor forme de putere, oricare ar fi forma si modul lor de manifestare.

În sens larg, liberalismul proslaveste construirea unei societati caracterizate prin: libertatea de gandire a indivizilor, domnia dreptului natural, liberul schimb de idei, economia de piata pe baza initiativei private si un sistem transparent de guvernare, in care drepturile minoritatilor sunt garantate. Exista mai multe curente de gandire liberala care se diferentiaza intr-un mod mai precis prin fundamentele lor filosofice, prin limitele asignate statului si prin domeniul asupra caruia ele aplica principiul libertatii.

Liberalism politic este doctrina care vizeaza reducerea puterilor Statului la protectia drepturilor si libertatilor individuale, opunandu-se ideii de "Stat providential". Indivizii sunt liberi sa isi urmareasca propriile interese atat timp cat nu afecteaza drepturile si libertatile celorlalti.

Liberalism economic este doctrina care proclama libera concurenta pe piata, neinterventia Statului in economie si are ca principiu fundamental proprietatea individuala.

Concepte fundamentale

Valorile liberale fundamentale sunt libertatea individuala, creativitatea individuala, responsabilitatea si independenta personala, respectul drepturilor indivizilor, egalitatea in fata legii. Liberalismul este definit prin 4 concepte de baza:

- libertatea individuala

- proprietatea privata - responsabilitatea individuala- egalitatea in fata legii

1. Libertatea individuala este definita ca fiind dreptul de a actiona fara nici o constrangere impusa din exterior, cu conditia sa nu afecteze drepturile si libertatile legitime ale celorlalti indivizi.

2. Proprietatea este dreptul individului de a dispune de rezultatele activitatilor sale, de bunurile care-i apartin. Proprietatea include dreptul la viata si cel de a dispune de propriul corp. Dreptul individului la securitate si rezistenta la opresiune deriva din acestea.

3. Principiul responsabilitatii individuale proclama individul ca singur raspunzator pentru actiunile sale proprii.

4. Egalitatea in fata legii deriva din principiul responsabilitatii individuale: fiecare individ raspunde pentru propriile fapte, indiferent de avere, cuvant cenzurat, nationalitate, profesie sau alte caracteristici individuale sau sociale.
Publicitate
Sesizeaza neregula