Publicitate

Metanul

Publicitate


A fost descoperit de A.Volts in 1778 in malul baltilor si a fost numit prima oara gaz de balta. Metanul este cel mai simplu alcan, o hidrocarbura saturata aciclica, primul termen al seriei de hidrocarburi parafinice. Se gaseste sub forma de zacaminte naturale in stare destul de pura. Ţara noastra poseda zacaminte de metan cu puritate ridicata (98%-99%), cele mai importante fiind cele de la Sarmasel , Copsa Mica, Bazna, Nades, Şincai, Deleni etc.
Cantitati apreciabile de gaz metan se gasesc si in minele de carbuni.
Metanul se produce si acolo unde a avut loc o fermentare a celulozei in absenta aerului, sub influenta unor bacterii anaerobe; de aceea, din fundul baltilor, unde continuu plutesc plante, se degaja uneori metan.Este un component in proportie de 20-30% din gazul de iluminat rezultat prin distilarea uscata a huilei. Separarea metanului din gazul de iluminat constituie un izvor pentru obtinerea lui in tarile bogate in zacaminte de carbuni. Ca si petrolul, gazul metan se extrage din zacaminte prin sonde.

De la locul de extractie, el este trimis prin conducte pana la centrele de consum. În laborator metanul se poate prepara prin reactia dintre apa si carbura de aluminiu (metoda Moissan):

Al4C3 + 12H2O = 3CH5 + 4Al(OH)2 intr-un dispozitiv de preparat gaze la cald. Şi carbura de beriliu formeaza cu apa, in mod preponderent, metan. O alta metoda de laborator este descompunerea acetatului de sodiu (sau de potasiu) prin incalzire calce sodata (metoda Dumas):

CH3-COONa + NaOH = CH4 + NaCO3

Proprietati fizice

Metanul este un gaz incolor, mai usor decat aerul, insolubil in apa, solubil in alcool, eter, benzen. Mirosul gazului metan din conductele industriale si casnice este dat de substantele continand sulf (mercaptani) care sunt adaugate special pentru a face gazul usor de recunoscut prin miros; eventualele scapari de gaze pot fi astfel descoperite la timp.


Sursa: cuvant cenzurat.e-referate.roPublicitate
Sesizeaza neregula