Publicitate

Moise

Publicitate


În folclorul evreiesc legat de viata lui Moise exista o intamplare deosebita.
Moise intalneste in desert un pastor. Petrece impreuna cu el intreaga zi, il ajuta sa-si mulga oile, iar la sfarsitul zilei il vede pe pastor ca toarna laptele cel mai gras intr-o strachina de lemn pe care o lasa pe o piatra turtita aflata la o oarecare distanta.
Moise il intreaba pentru ce a facut aceasta, iar pastorul ii raspunde: "Acesta este laptele lui Dumnezeu". Moise este nedumerit, asa ca ii cere sa-i explice. Atunci pastorul ii raspunde: "intotdeauna pun deoparte laptele cel mai bun, pe care-l aduc ca o jertfa lui Dumnezeu".

Moise, care este mult mai perspicace decat pastorul in credinta lui naiva, il intreaba: "Şi crezi ca Dumnezeu il bea?" "Da, raspunde pastorul, il bea". Atunci Moise se simte indemnat sa-l lumineze pe sarmanul pastor si sa-i explice ca, intrucat Dumnezeu este o fiinta absolut spirituala, El nu bea lapte, insa pastorul este foarte convins ca Dumnezeu il bea, asa ca s-au certat putin pe tema asta, pana cand Moise ii propune pastorului sa se ascunda dupa niste tufisuri, pentru a vedea daca intr-adevar Dumnezeu vine si bea laptele.

În timp ce el se va duce in desert ca sa se roage. Pastorul se ascunde, noaptea vine, iar in lumina lunii vede o vulpe mica furisandu-se prin desert; vulpea se uita in dreapta, apoi in stanga, dupa care se repede la strachina, lipaie tot laptele si dispare la loc in desert.

În dimineata urmatoare, Moise il gaseste pe pastor trist si descurajat. Ţ,Cum a fost?!", il intreaba. Pastorul ii raspunde: "Ai avut dreptate, Dumnezeu este numai Duh si nu voieste laptele meu". Moise este mirat ca pastorul este atat de abatut, ii spune, deci: "Ar trebui sa fii fericit. Acum stii mai multe despre Dumnezeu decat stiai inainte".

"Asa este, raspunde acesta, numai ca singurul lucru pe care-l puteam face pentru a-mi exprima iubirea pentru El mi-a fost luat". Moise pricepe. Se retrage in desert si se roaga fierbinte.

În plina noapte, are o vedenie in care Dumnezeu i se arata, spunandu-i: "Moise, ai gresit. Este adevarat ca Eu sunt Duh. Cu toate acestea, am primit intotdeauna cu bucurie laptele pe care mi-l dadea pastorul acela, ca semn al iubirii lui pentru Mine; dar pentru ca sunt Duh, nu am trebuinta de lapte, asa ca-l imparteam cu acea vulpe micuta careia ii place laptele atat de mult“.


Sursa: cuvant cenzurat.cuvant.credo.roPublicitate
Sesizeaza neregula