Publicitate

Nicolae Paulescu

Publicitate

Fiziolog Roman, a fost profesor la Universitatea din Bucuresti. A facut cercetari importante asupra structurii splinei, asupra mecanismelor de producere a febrei. A preconizat o metoda originala de extirpare experimentala a hipofizei. Importante pentru fiziologie si medicina sint studiile sale privind fiziologia normala si patologica a pancreasului endocrin, descoperitorul insulinei.

Cea mai importanta descoperire medicala din secolul XX: insulina - apartinand fiziologului roman Nicolae Paulescu - a fost indelung contestata. Rezultatele cercetarilor sale au fost publicate in anul 1921, in revista "Archives Internationales de Physiologie", si se refereau la izolarea unui hormon pancreatic cu efect hiperglicemiat pe care l-a denumit pancreina. Este vorba de insulina, hormon folosit impotriva diabetului, extras din pancreas.

In 1922, medicul Fr. Grant Banting si biochimistul Ch. Herbert Best din Canada au anuntat descoperirea insulinei, si primesc, un an mai tarziu, Premiul Nobel pentru fiziologie si medicina.

Prioritatea fiziologului roman a fost recunoscuta abia dupa 50 de ani de la brevetarea primului procedeu de fabricare a insulinei.


Publicitate
Sesizeaza neregula