Publicitate

Nina Cassian

Publicitate


Marea poeta, eseista si traducatoare Nina Cassian a facut o serie de marturisiri ziarului Libertatea, in cadrul unui interviu exclusiv. Scriitoarea de 86 de ani, stabilita in SUA din 1985, a fost zile trecute in Romania, cu ocazia lansarii unei noi carti pentru copii.
Libertatea: Ce ati scris mai usor - cartile pentru copii sau cele de poezii si proza destinate adultilor?
Nina Cassian: Nu stiu... si unele, si altele le-am scris cu aceeasi spontaneitate. Literatura pentru copii a fost ca un refugiu intr-o perioada foarte grea, in care scrisul devenise o corvoada (n.r. - in perioada comunismului). Exista un vocabular obligatoriu, asa ca m-am refugiat in literatura pentru copii, pentru ca acolo mai erau permise note de fantezie, putin umor, niste metafore... A fost pentru mine un adevarat refugiu, o salvare din catuse, din chingi.

În Romania ati cunoscut foarte multi scriitori. Ce v-a placut la unii, ce ati dezaprobat la altii?

Prea dificil... Asta cere pagini intregi! Cu unii am fost de acord, cu altii in dezacord. Nu stiu, nu as putea sa-ti spun. De altfel, viata mea a fost destul de echilibrata: cu esecuri, cu succese. Asa cum e normal sa fie existenta unui om.

Partidul Comunist nu v-a agreat, in schimb v-au iubit mari scriitori romani. De aceea ati si fost numita “femeia fatala a literaturii romane". Cum va impacati cu acest apelativ?

A, nu... e absurd! Nu am fost niciodata o femeie fatala. Dar lumii ii place sa exagereze, iar mie mi-a convenit intr-o anumita masura si nu am combatut asta cat s-ar fi cuvenit. Pentru ca, fiind o fata urata, ceea ce se observa cu ochiul liber si astazi, daca va uitati mai bine... ...stiti cum se spune, frumusetea sta in ochii celui care priveste! (rade) Da... Deci fiind o fata urata, am fost bucuroasa cumva de atentia care mi-a fost acordata de-a lungul vietii. Dar asta a venit tarziu, pentru ca pana la 17 ani nu se uita la mine nici un caine! Nu e placut, mai ales in adolescenta. Te marcheaza pe toata viata...

Se stie ca ati avut o relatie cu poetul Ion Barbu, despre care ati spus ca a fost afectata de faptul ca erati o tanara nesabuita. Ce insemna in acele vremuri sa fii o tanara nesabuita?

Eram inconstienta. Ştiam ca e un geniu langa mine, de asta nu m-am indoit niciodata. Dar nesabuinta tineretii consta in a dori sa lovesti in ceea ce slavesti. E o prostie pe care am s-o regret toata viata.

E adevarat ca erau 30 de ani intre el si dv.?

Sigur ca da! Adica eu aveam, in ’46, vreo... 22 si el, 52, sau asa ceva. Dar arata cu mult mai batran. Pentru ca avea o mustata de morsa, care ii acoperea gura, avea parul carunt....

..si totusi v-a atras!

M-a atras... Eram la picioarele lui din punct de vedere literar, poetic. Adica nici nu ma gandeam la o posibila comparatie. De fapt nu e vorba de atractie aici. A fost o fascinatie. Eu am fost pur si simplu o subalterna in preajma lui.

In Romania sunt cupluri celebre in care exista aceasta diferenta de varsta. Doar ca ea e o tanara manechin, el un afacerist milionar. Sa fie tot nesabuinta a tineretii?

Ştiu, ca am vazut prin ziarele romanesti. Dar nu cred ca se poate compara!

V-ati casatorit de trei ori, insa nu ati imbracat niciodata rochia de mireasa. Cum s-a intamplat asta?

Pentru ca nu eram religioasa, nici eu, nici sotii mei. N-am tinut niciodata la conventii. Şi nici nu cred ca m-ar aranja, cum se zice, o rochie de mireasa. (rade)

Ati spus, in repetate randuri, ca umorul, arta si iubirea sunt cele trei dimensiuni ale vietii dumneavoastra. Credeti ca mai “prind" astazi in aceeasi formula?

Da, mai functioneaza. Ce ne-am face, de exemplu, fara umor?!

Mai exista loc de poezie in viata noastra atat de rapida, atat de marcata de viteza?

Fireste! Pentru ca e o emanatie naturala a speciei. Sa nu uitam ca de cand s-a ivit pe Pamant omul a produs: fie desene in pestera, fie cantece, dansuri... Adica exista o parte creatoare a speciei umane pe care nu o poate opri nici o dictatura.

Am mai mult talent in muzica

Este ceva ce nu ati facut de-a lungul vietii si va pare rau? Cum ar arata o antologie a regretelor Ninei Cassian?

Asta e o intrebare complicata. Trebuie sa ma gandesc mai mult. Dar pot sa spun de pe acum ca unul din regretele mele e ca nu am urmarit compozitia muzicala destul de asiduu. Pentru ca eu cred ca am mai mult talent in muzica decat in poezie. Dar asta ramane intre noi! (rade) A! În antologia regretelor intra si cum m-am purtat cu Ion Barbu.

A publicat peste 50 de carti

Nina Cassian a debutat editorial in anul 1947, cu volumul de versuri “La scara 1/1". Începe sa scrie si literatura pentru copii, atrasa fiind de “posibilitatile evadarii in fantezie si candoare". A realizat traduceri remarcabile si a publicat peste 50 de carti de poezie, eseuri si proza. În 1985 e invitata in Statele Unite pentru a sustine un curs la New York University. Se stabileste acolo, unde traieste si in prezent. Casa din Romania i-a fost confiscata, iar cartile i-au fost interzise si retrase din biblioteci, pana la caderea regimului Ceausescu.

A lansat un volum pentru copii

Nina Cassian a lansat, zilele trecute, la Hotelul Intercontinental din Capitala, volumul pentru copii, “Povestea a doi pui de tigru numiti Ninigra si Aligru". Cu aceasta ocazie, scriitoarea le-a recitat celor aproape o suta de copii prezenti la eveniment pasaje din carte si le-a oferit autografe. “Povestea numelor pe care le poarta personajele e simpla: Ninigra vine de la numele meu, iar Aligru de la cel al fostului meu sot, raposat, cu care am fost maritata 36 de ani, Al.I. Ştefanescu", ne-a marturisit autoarea.


Sursa: cuvant cenzurat.libertatea.ro


Publicitate
Sesizeaza neregula