Publicitate

Noaptea Mortilor Vii

Publicitate


Datorita numeroaselor filme care i-au avut in prim plan, mortii vii au pe parcursul ultimilor 40 de ani un mit horror ofertant, pe care multi regizori l-au abordat. Epopeea mortilor vii a inceput in anul 1968, cand a aparut primul film avand aceste personaje in centrul atentiei. "Noaptea mortilor vii", creat de George Romero si John Russo, a socat la acea data publicul, iar criticii de film au atacat stilul de filmare. Insa fascinatia personajelor i-a acaparat foarte repede pe spectatori, iar mortii vii au devenit in scurt timp noua senzatie de la Hollywood.
PERSONAJE
Mortii vii sunt definiti de cei doi creatori ai seriei initiale ca fiinte lipsite de sensibilitate, care apar in mai multe locuri in acelasi timp, prevestind o epidemie. Cauza nu este clarificata in nici unul dintre filme, putand varia de la caz la caz, de la pedeapsa divina si pana la diferite practici vodoo. Creaturile au intotdeauna o teribila pofta de sange si nu pot fi omorate decat foarte greu. Mortii vii nu pot vorbi, se misca foarte greu, insa sunt periculosi si reusesc intotdeauna sa fie foarte inspaimantatori. Medicii din Hawaii au reclamat de-a lungul timpului cazuri de comportament de tip zombie in cazul unor localnici. S-a dovedit ca o anumita otrava extrasa din plante exotice poate aduce indivizii intr-o stare apropiata de cea vegetala, distrugandu-le creierul si transformandu-i in simpli executanti ai vrajitorilor.

SERII DE SUCCES

Filmele cu morti vii fascineaza in continuare, iar succesul inregistrat de pelicula "The Dawn of the Dead" in 2004 a demonstrat potentialul inca foarte mare al acestui gen de horror. Pelicula, un remake dupa filmul original din 1968, nu mai pastreaza multe dintre elementele traditionale, insa a reusit sa ii fascineze pe spectatorii din lumea intreaga, depasind 100 de milioane in vanzari de bilete. Mai mult de zece filme in ultimii doi ani folosesc imaginea mortilor vii, iar in viitor se anunta lansarea altor pelicule pe aceasta tema. Chiar si Michael Jackson a folosit tema mortilor vii in al sau "Thriller", unul dintre cele mai apreciate videoclipuri. Nici literatura nu a evitat aceasta "obsesie", mari autori abordand tema mortilor vii. Stephen King, Max Brook sau Tony Moore au fascinat cititori din intreaga lume.

Pasiune pentru o viata

George Romero si John Russo au produs "Noaptea mortilor vii" cu un buget de doar 110.000. Incasarile filmului au fost de 12 milioane de dolari in America si 30 de milioane in intreaga lume, ceea ce a insemnat un record pentru acel moment. Influenta filmului a fost imensa, pelicula reusind sa defineasca imaginea mortului viu intr-o America macinata de conflictul din Vietnam si de numeroase dispute interne. Succesul seriei i-a convins pe cei doi regizori sa continue pe acelasi drum, iar filmele nu au intarziat sa apara. Romero a explorat universul mortilor vii prin pelicule ca "Dimineata mortilor" (1978), "Ziua mortilor" (1985) sau mai recentele "Taramul mortilor" (2005) si "Jurnalul mortilor" (2007). Şi John Russo a continuat povestea in seria sa "Intoarcerea mortilor vii", realizand unele dintre cele mai de succes continuari din istoria cinematografiei, cu incasari de ordinul sutelor de milioane de dolari.


Sursa: cuvant cenzurat.jurnalul.ro Publicitate
Sesizeaza neregula