Publicitate

Orasul Toledo

Publicitate


In inima Peninsulei Iberice rasare o uriasa colina de granit. Veacuri la rand, fluviul Tajo i-a cioplit marginile, incingand-o din trei parti. Aici s-a nascut orasul Toledo, un important avanpost, simbolul Spaniei si al culturii spaniole. Strazile inguste si intortocheate ale batranului oras ii poarta astazi pe turisti intr-o alta lume. Portile, castelele si podurile pastreaza in peisajul urban parfumul medieval, fiind marturii tacute ale zilelor cand Toledo era unul dintre cele mai importante orase europene. Toledo insa nu este un oras tipic european. Chiar gara are un aer oriental. La o privire atenta, monumentele si, de altfel, toate lucrarile de arta vorbesc despre maiestria civilizatiilor care au inflorit de-a lungul veacurilor pe aceste meleaguri. Cam cu 700 de ani in urma, in Secolul lui de aur, Toledo a fost spatiul ideal impletirii a trei culturi medievale.
Un mozaic de culturi
Celtii si iberii au ridicat in acest loc strategic un oras. Odata ajunsi in Spania, romanii au dat orasului un nume nou, Toletum (din tollitum, insemnand inaltat"), si l-au transformat in capitala a provinciei. Potrivit istoricului roman Titus Livius, orasul era ,,mic, dar bine fortificat datorita pozitiei geografice". Dupa caderea Imperiului Roman, vizigotii au cucerit Spania si au facut din Toledo capitala lor. In veacul al VI-lea, regele Reccared a respins arianismul, pas care a dus la transformarea Spaniei in centru al catolicismului, iar a orasului Toledo in rescdinta celui mai de seama arhiepiscop. Scena religioasa s-a schimbat cand Toledo a devenit parte a califatului musulman. Strazile inguste ale vechiului oras dateaza chiar din aceasta perioada, secolelc VIII XI. Caracterul tolerant al musulmanilor acelei vremi a ingaduit coexistent, in acelasi spatiu, a crestinilor, evreilor si maurilor. Desi in 1085 orasul a fost cucerit de regele catolic Alfonso al VI-lea, aceste culturi au dainuit aici inca vreo cateva veacuri. In Evul Mediu au fost ridicate multe dintre cele mai impresionante monumente ale orasului. Tot atunci, conducatorii catolici au facut din Toledo capitala lor, evreii din partea locului siau folosit iscusinta in mestesuguri si in comert, iar artizanii musulmani si-au pus talentul in slujba arhitecturii. Eruditi cu convingeri religioase diferite, din nu mai putin de trei religii, au lucrat cot la cot in cadrul scolii de Traducatori. De-a lungul secolelor al XII-lea si al XIII-lea, ei au tradus numeroase lucrari aritice in latina si in spaniola. Grape muncii acestor traducatori, Occidentul a putut beneficia ulterior de vastul tezaur de cunostinte stiintifice al lumii arabe. Secolul al XIV-lea insa a pus capat perioadei de toleranta religioasa. Mii de evrei au pierit in pogromurile religioase. Pe vremea cand Columb descoperea America, inchizitia spaniola isi stabilea un tribunal in Toledo. Evreii si musulmanii erau acum nevoiti sa aleaga intre exil si convertirea cu forta la catolicism.
Monumente ce amintesc de un trecut de aur

Mai bine de o suta de monumente vegheaza in inima orasului Toledo. O asemenea bogalie de importanta istorica a determinat UNESCO sa inscrie orasul pe Lista patrimoniului mondial. Doua dintre cele mai impresionante constructii medicvale sunt podurile care unesc malurile fluviului Tajo. Pe un pod se poate patrunde in oras din partea de rasarit, iar pe celalalt din partea de apus. Putini turisti trec cu vederea uriasa poarta Puerta Nueva de Bisagra, care strajuieste intrarea in vechiul oras, aflat la adaposlul zidurilor. Doua monumente domina insa orasul. La rasarit se vede Alcazar: o masiva fortareata de forma patrata. Veacuri la rand, ea a fost praetorium (resedinta guvernatorului roman), palat al monarhilor vizigoti, fortareata araba si resedinta a regilor spanioli. Acum gazduieste Muzeul Armatei si o vasta biblioteca. Si, cum Toledo este prin excelenta un centru religios, in inima orasului stapaneste o uriasa catedrala gotica. Catedrala si alte biserici din Toledo se mandresc cu lucrarile faimosului pictor stabilit aici: El Greco (Grecul"), pe numele sau adevarat, Domenikos Theotokopoulos. In zona in care a locuit, in vechiul cartier evreiesc, se afla acum un muzeu care gazduieste cateva dintre panzele sale. Privind de pe colinele de la miazazi, Toledo incanta ochiul. Farmecul orasului insa poate fi cel mai bine savurat hoinarind pe stradutele lui inguste. Pierdut in timp, calatorul e fascinat de pasajele batrane si cochete, de cladirile vechi, de balcoanele frumos decorate si de ademenitoarele buticuri de suveniruri. Desi Toledo isi lasa impresia ca aici timpul a stat pe loc, vine vremea sa-ti iei ramas bun de la el, si nu oriunde, ci pe malul sudic al fluviului Tajo. Spre sfarsjtul zilei, soarele imbratiseaza orasul cu razele lui calde, iar monumentele par a-si recapata gloria de odinioara.

CELE TREI CIVILIZATTII TOLEDANE

In Evui Mediu, Toledo era format din trei cartiere in care catolici, evrei si musulmani isi duceau viata dupa propriile legi si traditii. Cateva dintre vechile lor locasuri de inchinare sunt acum puncte de atractie turistica. 0 moschee din secolul al X-lea, cunoscuta azi sub numele de Cristo de la Luz, poarta pecetea maiestriei zidarilor musulmani. Se afla in zona odinioara numita Medina, unde locuiau musulmanii avuti. Desi transformate mai tarziu in biserici catolice, doua sinagogi, vestigii ale epocii medievale, confirma existenta marii comunitati evreiesti din Toledo. La un moment dat, aceasta constituia o treime din populatia orasului. Santa Marta la Blanca este cea mai veche. Interiorul ei, cu multe coloane bogat decorate, aduce cu cel al moscheii din imaginea de sus. Sinagoga El Transito (dreapta), mai incapatoare, gazduieste acum un muzeu sefardit, prezentand publicului marturii ale culturii evreiesti. Lucrarile de constructie la cea mai mare catedrala gotica din Spania au inceput in secolul al XIII-lea, sfarsinduse abia dupa doua sute de ani.


Sursa: cuvant cenzurat.treziti-va.g0.ro 
Publicitate
Sesizeaza neregula