Publicitate

Parintii

Publicitate


Nu exista o reteta speciala pentru a fi un bun parinte. Totusi exista anumite ingrediente care sunt indispensabile. Exista anumite calitati care sunt esentiale pentru a fi parinte.
Un bun parinte stie sa se faca dispensabil pentru copil
Cea mai importanta parte din meseria de parinte este aceea de a reusi intr-un final sa ajunga dispensabil pentru copii. Deci mai intai de toate trebuie sa incurajam copii sa se descurce fara noi. Trebuie sa ii invatam sa gandeasca independent, sa isi rezolve singuri problemele si sa creada foarte mult in abilitatile lor. Din pacate cei mai multi parinti considera ca trebuie sa faca lucrurile in locul copiilor lor, sa le rezolve problemele si sa ia decizii in locul lor. Fiindca ne dorim atat de mult ca ei sa nu simta nici un fel de disconfort sau durere ne grabim sa-i salvam din orice situatie in loc sa ii lasam sa invete din greselile lor.
De cand implinesc doi ani copiii sunt capabili sa se imbrace, normal ca au nevoie de ajutor dar trebuie si invatati cum sa se imbrace si au nevoie de haine care sunt usor de imbracat. Totusi majoritatea parintilor continua sa ii imbrace pe copiii lor chiar si atunci cand sunt prescolari, luandu-le astfel sansa de a-si dezvolta cat mai repede capabilitatile si sa fie satisfacuti de ceea ce ei singuri pot realiza.
Este mult mai important sa iti incurajezi copilul sa ia in considerare consecintele actiunilor lui decat sa incerci sa il protejezi tot timpul. De exemplu copilul tau lasa bicicleta afara si nu o mai aduce in casa, sigur ca cel mai usor este sa te duci sa o iei de acolo in locul lui. Dar ar fi mult mai bine daca l-ai ajuta sa exploreze posibilitatile si consecintele actiunilor sale. Poti sa il intrebi “tu ce crezi ca se va intampla daca lasi bicicleta afara?" daca nu se gandeste sa o ia, il poti lasa sa vada singur care sunt consecintele.

Este adevarat ca nu este usor sa vezi cum copilul tau greseste si se raneste uneori dar uneori este mult mai bine fiindca capata incredere in el si in abilitatile lui si ajunge o persoana independenta, acesta trebuie sa fie scopul oricarui parinte.


Sursa: cuvant cenzurat.copilul.roPublicitate
Sesizeaza neregula