Publicitate

Pepsi

Publicitate


Istoria Pepsi in 900 de cuvinte
Brandul Pepsi este prezent pe piata din Romania din 1966, jucand un rol principal in segmentul bauturilor carbonizate. Sistemul de franciza curent pentru Pepsi a inceput in 1991, cu implicarea Quadrant Amroq Beverages (QAB), ca imbuteliator, care produce si distribuie bauturile sub licenta PepsiCo, impreuna cu produsele proprii.
Povestea Pepsi Cola incepe cu o farmacie in New Bern, Carolina de Nord, si un farmacist numit Caleb Bradham. Scopul lui Bradham a fost sa creeze o bautura carbogazoasa care sa fie atat delicioasa, cat si sanatoasa, sa ajute la digestie si sa ofere mai multa energie. Ca multe alte farmacii in 1896, cea a lui Bradham oferea si bauturi carbogazoase create de el, cu care isi servea clientii. Cea mai populara bautura a lui a fost cea numita “Bautura lui Brad", facuta din apa minerala, zahar, vanilie, uleiuri rare, pepsin si nuci de cola.

Bautura lui Brad a fost mai tarziu numita Pepsi Cola in 1898 datorita pepsinului si nucilor de cola folosite in reteta. In 1898, Caleb Bradham a cumparat, cu intelepciune, numele de marca “Pep Cola" pentru 100 USD de la un competitor din Newark, New Jersey. Noua marca a fost inregistrata pe 16 iunie 1903. Vecinul lui Bradham, un artist, a creat designul pentru primul logo Pepsi si astfel 97 de vizualuri s-au dezvoltat pentru prima campanie publicitara. Logoul Pepsi-Cola a fost inregistrat in 1906 si a fost folosit de atunci in numeroase versiuni.

In 1931, presedintele Loft Candy, Charles G. Guth, care a reformulat bautura populara, a cumparat Pepsi Cola.

In 1940 brandul a facut istorie cand primul jingle de publicitate a fost difuzat la nivel national. Jingle-ul era “Nickel Nickel", o reclama pentru Pepsi Cola care se referea la pretul Pepsi. Cantecul “Nickel Nickel" a devenit un hit si a fost inregistrat in 55 de limbi.

In 1965 Donald M. Kendall, presedintele si directorul executiv al Pepsi-Cola a fondat PepsiCo, Inc. Produsele majore ale noii companii erau Pepsi-Cola Company – Pepsi-Cola (aparute in 1898), Pepsi Diet (1964) si Mountain Dew (introdus de Tip Corporation in 1948).

In 1985 PepsiCo a devenit cea mai mare companie din industria bauturilor racoritoare. Produsele Pepsi-Cola sunt disponibile in aproape 150 de tari si teritorii din intreaga lume.

De-a lungul timpului, Pepsi s-a bucurat de sprijinul unor cantareti ca Lionel Richie si Tina Turner si actori precum Michael J. Fox.

In 1986 PepsiCo a achzitionat 7UP International.

In 2002 brandul Pepsi a dorit sa dezvolte o alta imagine. Beyonce Knowles s-a alaturat familiei Pepsi si a realizat doua reclame noi pentru Tv, radio si reclame pe internet.

In 2003, PepsiCo a creat PepsiCo International. Afacerea a unit toate unitatile producatoare de snacksuri, bauturi si mancare, acest efort fiind menit sa conduca spre o crestere mai accelerata si sa imbunatateasca profitabilitatea din intreaga lume. Mai mult decat atat, marca Pepsi-Cola a sarbatorit 100 de ani.

In Romania, Pepsi a fost prima data introdus in 1966 si continua sa aiba o vizibilitate a brandului extrem de puternica (“Cand spui Pepsi, toata lumea intelege despre ce vorbesti"), relevanta (“Orice ai face, bea Pepsi") si stimata (“Pepsi isi merita pozitia de lider pe piata"). (Sursa: Cercetare calitativa Daedalus)

De la nasterea Pepsi, cu mai mult de un secol inainte, compania si-a pastrat reputatia pentru reclamele inovatoare si creative. De la faimoasa reclama “Nickel, Nickel" din 1939 la efectele vizuale spectaculoase din seriile “Gladiatorul", Pepsi a fost mereu sinonimul creativitatii avangardiste.

Putini oameni stiu ca Pepsi are o lunga istorie de promovare a brandurilor proprii cu ajutorul celebritatilor, ceea ce compania a facut, cu success, chiar din 1922. Dupa imaginile rock ale lui Pink, Beyonce si Britney in “Gladiatorul Pepsi", capitanul de fotbal a nationalei Angliei, David Beckham a intrat in arena intr-o reclama all-star. In aceasta versiune, Beckham conduce linia de artisti, gladiatori fotbalisti precum Roberto Carlos, Ronaldinho, Diego de Cuhna, Torres, Totti, Raul, Ricardo si Van der Vaart.

In 2005 Pepsi Football s-a evidentiat cu o noua reclama, “Surf", avandu-i in centru pe David Beckham, Thierry Henry, Roberto Carlos, Raul Gonzales, Ronaldinho, Fernando Torres si Rafael Van Der Vaart.

In 2006, Pepsi a venit cu o noua reclama TV – “Pepsifest", cu aceeasi echipa de fotbal ca in “Gladiatorii", dar i-au mai adaugat pe Crespo, Huth, Lampard si Nesta.

Celebra Christina Aguilera a devenit, de asemenea, imaginea Pepsi Music in 2006. Gustul Spiritului Tanar este comunicat prin intermediul tuturor initiativelor si activitatilor Pepsi, introducand ideea de tinerete, creativitate, modernitate, descoperire si putere, toate fiind intalnite in propozitia “Dare for More" (Indrazneste mai mult).

Lucruri despre care trebuie sa afli…

• Melodia “Nickel, Nickel" a fost prima folosita ca jingle de reclama, difuzata la nivel national in SUA, facand istorie pentru publicitate si emisiuni Tv si radio.

• In 1908, Pepsi a devenit una din companiile care au inlocuit vechile carute trase de cai cu vehiculele motorizate pentru livrari.

• In 1985, Pepsi a facut prima excursie cu o nava spatiala, transportat intr-o “cutie spatiala" special creata.

• Pepsi a fost un deschizator de drumuri pentru produsele Cola – Pepsi Blue (culoarea albastra) si Pepsi Gold (culoarea aurie).

• Pepsi s-a bucurat de o lunga perioada de asociere a imaginii cu cea a celor mai mari fotbalisti si cantareti din lume, care au reprezentat cu succes pozitionarea brandului “Dare for more". Printre acestia se numara: David Beckham, Thierry Henry, Ronaldinho, Roberto Carlos, Raul Gonzales, Fernando Torres, Rafael Van Der Vaart, Crespo, Lampard, Nesta si Christina Aguillera.


Sursa: cuvant cenzurat.iqads.roPublicitate
Sesizeaza neregula