Publicitate

Peter Falk

Publicitate


Peter Michael Falk s-a nascut pe 16 septembrie 1927, la New York, tatal sau fiind de origine poloneza iar mama rusoaica. Peter Falk si-a pierdut ochiul drept la varsta de trei ani, ca urmare extirparii unei tumori maligne, si a purtat un ochi de sticla toata viata. În ciuda acestui handicap, el a practicat sportul in adolescenta, in special baseball-ul si baschetul, si a debutat pe scena ca actor amator, intr-o piesa scolara, la varsta de 12 ani. Desi a obtinut o diploma de master in administrati publica, la Universitatea din Syracuse, in anul 1953, Peter Falk afirma in memoriile lui ca nu si-a dorit niciodata sa urmeze o cariera de functionar public.
Începutul carierei
El si-a inceput cariera actoriceasca in trupa de teatru "Mark Twain Masquers", iar in anul 1956 a debutat pe Broadway. În ciuda succesului inregistrat pe scena, un impresar l-a sfatuit sa nu se astepte la o cariera de actor de film, din cauza ochiului de sticla. Peter Falk a obtinut roluri minore in cateva pelicule, la sfarsitul anilor 50, insa a castigat recunoasterea industriei de film americane in anul 1960, cand a stralucit intr-un rol secundar in filmul "Murder, Inc". Desi filmul nu a beneficiat de critici favorabile, Peter a primit pentru prestatia sa o nominalizare la Oscar. El a repetat acesta performanta in anul urmator, cand a mai primit o  nominalizare la Oscar pentru rol secundar, datorita prestatiei sale din comedia "Pocketful of Miracles" (1961). Falk a debutat in televiziune in anul 1957. Ea a aparut in mai multe filme si seriale de televiziune si a obtinut chiar si un premiu Emmy, pentru rolul jucat intr-un episod al serialului "The Law and Mr. Jones", difuzat de ABC.

Locotenentul Columbo

Desi a aparut in numeroase productii de televiziune in anii 60-70,  Peter Falk a devenit celebru datorita rolului locotenentului Columbo, interpretat pentru prima data in anul 1968, in filmul "Prescription: Murder". Succesul acestui film i-a determinat pe producatori sa realizeze un serial de televiziune. Primul episod, difuzat in anul 1971, a fost regizat de un tanar necunoscut de 25 de ani care va deveni unul dintre cei mai mari regizori americani, Steven Spielberg. Serialul a s-a bucurat de un succes fulminant, fiind difuzat  in toata lumea si transformandu-l pe Peter Falk intr-o vedeta internationala. Serialul "Columbo"a fost difuzat de postul de televiziune NBC, intre 1971 si 1978.  Personalul interpretat de Peter Falk a revenit intr-o serie de filme de lungmetraj de televiziune difuzate de ABC, intre 1989 si 2003. De-a lungul carierei sale, Falk a castigat patru premii Emmy pentru rolul din seria "Columbo".

Viata personala

Actorul Peter Falk a fost casatorit de doua ori. Între 1960 si 1976 el a fost casatorit cu Alyce Mayo, pe care o cunoscuse la Universitatea din Syracuse. Împreuna au infiat doua fete, Catherine si Jackie. În 1977, Falk s-a casatorit cu actrita Shera Danese (foto dreapta - Reuters), care a jucat alaturi de el in mai multe episoade ale serialului  "Columbo". În iunie 2009, doctorul lui personal, Stephen Read, a anuntat ca actorul a cazut in dementa din cauza unor operatii dentare suferite cu doi ani inainte. El a precizat ca este vorba fie despre o reactie la anestezie, fie un alt gen de reactie din timpul operatiei. Conditia lui este atat de rea incat nici macar nu-si mai aduce aminte de personajul lui Columbo", anunta la acea vreme doctorul Read. Peter Falk a murit pe 23 iunie 2011, la resedinta sa din Beverly Hills.


Sursa: cuvant cenzurat.ziarelive.ro Publicitate
Sesizeaza neregula