Publicitate

Tara Motilor

Publicitate


Tara Motilor, situata la izvoarele Ariesului (Campeni, Albac, Avram Iancu, etc.) si cuprinde satele din partea centrala a masivului , din bazinul superior al Ariesului. Este o zona locuita in majoritate de romani, renumita pentru prelucrarea lemnului, locuitorii specializadu-se in dulgherit si cioplirea lemnului pentru constructii, indeosebi a sindrilei.
Mesteri vasari (impreuna cu alti mestesugari: “ciubari", “sindrilari", “cercurari", “rotari", “scandurari") mai exista in Muntii Apuseni pe Valea Superioara a Ariesului in comunele Garda, Arieseni, Scarisoara, Avram Iancu, Poiana Vadului.
Confectionarea micilor obiecte ornamentale prin crestare – indeosebi lazi, linguri de lemn, cauce, bate ciobanesti, furci de tors, plosti, tipare de cas se mai practica in Avram Iancu (jud. Alba), Patrahaitesti (com. Arieseni). Pe Valea Ariesului Mare se mai intalnesc mestesugari priceputi in tamplarit, carutarie, dogarit - instrumente muzicale (fluiere, tulnice), tesut (covoare, scoatre, cergi, costume populare).

Mestesugurile si artizanatul s-au restrans mult ca urmare a industrializarii unor zone invecinate care au atras forta de munca. Productia artizanala, cu o piata de desfacere mica, nesustinuta prin masuri adecvate, este in continuu regres. Nu exista nici o retea de valorificare a produselor artizanale din zona Muntilor Apuseni. In tinutul Muntilor Apuseni, pana in secolul al XVIII-lea, casele erau construite aproape numai din trunchiuri rotunde si groase, dispuse in cununi orizontale (sistemul constructiv Blockhaus). Casele din Tara Motilor construite pe coastele inaltimilor sunt ridicate uneori pe socluri inalte de piatra, iar prispa suspendata este marginita de stalpi uniti prin arcade de lemn. Farmecul aparte al caselor de pe Valea Ariesului este dat de proportia de 1/3 intre inaltimea peretilor si cea a acoperisului. Monumente arhitectonice populare specifice acestei zone sunt casele cu curte inchisa si intarita, sura poligonala si bisericile din lemn. Acestea din urma sunt situate in mijlocul vetrei satului, pe dealul ori pe promontoriul celui mai ridicat catun. Au ca specificitate prispa cu stalpi sculptati, motivul cel mai utilizat este franghia. Aceste monumente de arhitectura confera peisajului in care sunt construite o nota distincta fata de zonele de campie inconjuratoare, ca si fata de zonele montane a pasunilor alpine.

Ocupatiile motilor erau agricultura montana (de coasta si in terase), pastoritul, paduraritul. Asezarile fiind de tip risipit, Muntii Apuseni sunt impanziti de case la inaltimi relativ mari (asezari permanente la cea mai mare altitudine din tara 1540 m-Petreasa si Horea) care dau acestor munti un aspect antropic specific si ii face deosebit de atractivi din punct de vedere turistic (turism montan, turism cultural, turism sportiv, turism de iarna, turism de vara).

Prin legea 5/2000 de amenajare a teritoriului national au fost declarate ca fiind monumente de arhitectura populara de interes national casele de lemn din sec. al XIX-lea din Tara Motilor, respectiv comuna Vidra, sat Goiesti, casele de secol XIII din comuna Rosia Montana, sat Rosia Montana, case de secol XVIII din com. Vadu Motilor, casa Avram Iancu din satul Avram Iancu, jud. Alba.


Sursa: cuvant cenzurat.gazetadeagricultura.infoPublicitate
Sesizeaza neregula