Publicitate

Vladimir Colin

Publicitate


Vladimir Colin ( n. 1 mai 1921, Bucuresti - 6 decembrie 1991, Bucuresti ) este pseudonimul lui Jean Colin. Este considerat a fi cel mai important scriitor roman de literatura fantastica, stiintifico-fantastica si fantasy. Operele lui imaginare formeaza o impresionanta colectie europeana si sunt cunoscute pe mai multe continente.
Biografie
Fiul lui Lazar Colin, functionar si a Ellei (n. Pauker, sora Anei Pauker). Liceul Cantemir Voda, Facultatea de Litere abandonata dupa un an deorece timpul ii era acaparat de activitatea politica de activist al Comitetului Central al UTC. Ulterior a fost redactor pe la mai multe reviste, la Revista literara, Flacara, secretar general de redactie la Viata romaneasca.

Opera literara

A debutat cu un volum de Basme, in 1953, care a obtinut Premiul de Stat. Au urmat apoi volumele de literatura stiintifico-fantastica Pentagrama, 1967, Un peste invizibil si douazeci de povestiri fantastice, 1970, Imposibila oaza, 1984. A excelat in genul science fantasy si a obtinut trei premii Eurocon, o performanta de neegalat pentru un autor din Romania. Printre operele din acest gense numara si volumele de povestiri Viitorul al doilea, Dintii lui Cronos sau mini romanul Babel. A scris romane fantastice, romane stiintifico-fantastice (asa cum ar fi A zecea lume si Babel), basme, volume de povestiri stiintifico-fantastice si o carte de fantezie istorica, Legendele tarii lui Vam. Aceasta a devenit cartea sa cea mai cunoscuta, fiind editata si tiparita in Spania si Franta in volume de benzi desenate avandu-l ca desenator pe cunoscutul artist sarb Igor Kordey. Editura Nemira i-a republicat cartile sale intr-o serie de autor Vladimir Colin, aducandu-i un omagiu postum. O latura mai putin valoroasa a operei sale o constituie poemele proletcultiste si articolele sau cartile de propaganda, evident pasabile, fara valoare literara. A scris foarte multe basme moderne sau literatura de popularizare pentru copii.

Premii literare

* Premiul Asociatiei scriitorilor pentru vol. Capcanele timpului in 1972, Dintii lui Cronos, 1975

* Trei premii Eurocon conferite la reuniunile Societatii Europene de Science Fiction, S.E.S.F.,

* Medalia de aur la Poznan, Polonia,

* Premiul Europa pentru cel mai bun roman acordat vol. Babel, 1978

* Marele premiu la san Marino pentru Opera Omnia, etc.

Selectie din operele publicate

* Basme, 1953

* Zece povesti pitice, 1957

* Basmele Omului, 1958

* Legendele tarii lui Vam. O mitologie a omului, 1961

* Povestea scrisului, 1966,

* A zecea lume, 1964

* Pentagrama, 1967

* Un peste invizibil si douazeci de povestiri fantastice, 1970

* Capcanele timpului, 1972

* Dintii lui Cronos, 1975

* Grifonul lui Ulise, 1976

* Babel, 1978

* Timp cu calaret si corb, 1979,

* Imposibila oaza, povestiri fantastice, 1984

* Xele, motanul din stele, 1984

Antologator

A alcatuit o antologie a literaturii de anticipatie franceze, Un pic de neant. O antologie a anticipatiei franceze contemporane, 1970.


Sursa: cuvant cenzurat.rosfdb.ro


Publicitate
Sesizeaza neregula