Publicitate

Vointa si caracter

Publicitate

Menirea sistemului personalitate este realizarea unei adaptari optime la mediu, obtinerea unei echilibrari favorabile existentei sale biologice si sociale. Personalitatea, ca sistem dinamic deschis dialogului cu lumea, implica ideea de autodeterminare, autoconducere, autodefinire a drumului in viata.

Personalitatea este un complex de structuri cognitive, afectiv-motivationale si volitive, nu pur si simplu alaturate, ci inter conexate, legate intre ele prin nenumarate relatii biunivoce.

Caracterul este considerat ca o totalitate de trasaturi esentiale si stabile, deviate din orientarea si vointa omului. Din punct de vedere genetic, caracterul se explica prin interiorizarea relatiilor externe, ca urmare a integrarii treptate intr-un sistem de relatii sociale. Plecand de la sensul etimologic al cuvantului caracter, care in limba elena insemna pecete, tipar, vom intelege insusirile de vointa ale caracterului ca particularitati psihice, specifice fiecarui om si care se exprima in conduita sa voluntara. Aceste insusiri au o semnificatie morala, evidentiaza esenta sociala a omului, raporturile sale cu ceilalti membri ai societatii.

Nu orice manifestare sporadica, intamplatoare poate fi numita insusire de vointa a caracterului. Pentru a putea fi interpretata astfel, ea trebuie sa fie o insusire stabila, sa se manifeste ori de cate ori imprejurarile respective o solicita. De asemenea, nu orice eforturi neinsemnate, orice tendinte palide de invingere a obstacolelor pot capata atributul de insusire voluntara de caracter. Numai daca se exprima cu pregnanta, daca devin dominante in comportament, aceste manifestari pot fi considerate ca atare.

Viata si imprejurarile impun luarea unor hotarari neintarziate care sa fie in acelasi timp bine gandite si stabile. Despre omul deprins sa procedeze astfel, se spune ca are spirit de hotarare. El nu ezita, nu oscileaza fara rost intre mai multe cai, nu actioneaza pripit, inainte de a se fi gandit suficient, nici nu amana trecerea la indeplinirea hotararii luate. Strans legata de spiritul de hotarare este initiativa, capacitatea de a incepe o actiune noua si de a o realiza. Ea presupune gandire suficienta, proiectarea rezultatelor la care urmaresti sa ajungi, cunoasterea posibilitatilor de care dispui, pentru ca numai astfel initiativa poate deveni realitate.


Publicitate
Sesizeaza neregula